Meer dan 1 op de 5 Belgen wacht tot hun 30ste verjaardag om ouderlijk nest te verlaten

De Belgen wachten gemiddeld tot hun 22ste verjaardag om het ouderlijke huis te verlaten, leert een onderzoek van het vastgoedplatform Immoweb in samenwerking met het marktonderzoekbureau YouGov. Iets meer dan 1 op de 5 zet die stap pas wanneer ze 30 jaar zijn.


Key takeaways

  • Iets meer dan 20 procent van de jongeren gaat pas vanaf hun 30ste alleen gaan wonen.
  • Ruim 15 procent van wie het ouderlijk huis verlaat, keert vroeg of laat (even) terug.
  • De cijfers van Immoweb tonen ook aan dat een Belg gemiddeld bijna 4 keer verhuist in zijn leven.

In het nieuws: Volgens de rondvraag van Immoweb bij 1.003 Belgen is de gemiddelde leeftijd waarop jongeren het ouderlijk huis verlaten 22 jaar. Dat is later dan bij de buurlanden: in Frankrijk verhuizen jongeren wanneer ze gemiddelde 21 jaar zijn en in Duitsland doen ze dat al wanneer ze gemiddeld 20,5 jaar zijn.

  • Het onderzoek toont ook aan dat 22 procent van de Belgen wacht tot hun 30ste verjaardag of later om op hun eigen benen te staan. Dat cijfer ligt veel hoger dan in Frankrijk (15%) en Duitsland (14%).
  • Uit de studie blijkt verder dat 17 procent van de Belgen na hun eerste ervaring met onafhankelijkheid terugkeert naar hun ouders, een percentage dat vergelijkbaar is met dat in Frankrijk en iets hoger dan in Duitsland (15%).
    • Deze trend verschilt overigens van gewest tot gewest, met 21 procent van de Brusselaars, 18 procent van de Vlamingen en 15 procent van de Walen die naar hun ouderlijk huis terugkeren.
    • “Er zijn verschillende redenen om terug te keren naar het ouderlijk huis. Jonge werknemers hebben vaak te maken met onzeker of tijdelijk werk, problemen met het vinden van een woning of het afsluiten van een lening”, verduidelijkt Alicia Rees, doctoraatsstudente demografie (UCLouvain). “Relaties spelen ook een belangrijke rol, aangezien een breuk of echtscheiding kan leiden tot een tijdelijke terugkeer naar het ouderlijk huis, net lang genoeg om een zekere mate van stabiliteit te herwinnen. Voor veel jongvolwassenen is het ouderlijk huis een oplossing voor economische of persoonlijke onzekerheden.”

Waarom verhuizen de Belgen?

Zoom in: De cijfers van Immoweb tonen ook aan dat een Belg gemiddeld bijna 4 keer verhuist in zijn leven.

  • Na het verlaten van het ouderlijk huis (53%), behoren samenwonen met een partner (42%) en een breuk of echtscheiding (31%) tot de meestvoorkomende redenen om te verhuizen.

Opgemerkt: Terwijl 37 procent van de Belgen hun huidige woning ziet als “een droom die is uitgekomen”, ziet de meerderheid hun woning nog steeds als een tijdelijke fase.

  • 28 procent ziet het als een overgangsfase, 23 procent als een tijdelijk compromis en 12 procent vindt zelfs dat het niet aan hun verwachtingen voldoet.
    • Ook hier zijn er opmerkelijke verschillen tussen de gewesten. In Brussel, waar de vastgoedmarkt krapper is, zegt slechts 20 procent van de bewoners volledig tevreden te zijn met hun woning, tegenover 38 procent in Vlaanderen en 40 procent in Wallonië.
  • Tot slot blijkt dat het verhuizen zelf heel wat emoties losmaakt bij de Belgen. Hoewel 66 procent zegt blij te zijn met het vooruitzicht om te verhuizen, gaat de overgang nog steeds gepaard met tegenstrijdige emoties. 50 procent van de respondenten voelt zich ongeduldig, terwijl 39 procent zich overweldigd voelt door de organisatorische verplichtingen die gepaard gaan met een verhuizing.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.


Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.