Een derde van de Vlamingen heeft schrik om een lening aan te vragen. Dat blijkt uit een onderzoek van financieel dienstverlener Callant in samenwerking met onderzoeksbureau iVOX.
In het nieuws: Uit een bevraging van Callant bij 1.000 Vlamingen blijkt dat een lening aanvragen voor een op de drie Vlamingen de nodige stress en schrik met zich meebrengt.
- Volgens Mathias Cooreman, verantwoordelijke van de krediettak bij Callant, bestaat er nog steeds een taboe rond het aanvragen van een krediet. “Mensen praten er zelden over met hun omgeving en weten er bijgevolg weinig over”, klinkt het.
- Daarenboven vrezen veel Vlamingen dat hun aanvraag afgewezen zal worden, omdat ze onvoldoende kennis hebben. Bijna de helft van respondenten (47%) geeft bijvoorbeeld aan geen idee te hebben van wat een haalbaar bedrag zou zijn om maandelijks af te betalen. “Een goed gesprek met een expert klaart snel veel op, niet alleen bij de aanvraag maar ook tijdens de looptijd van je lening”, aldus Cooreman.
Veel Vlamingen lenen om vastgoed te kopen
Details: Ondanks de schroom, zijn er heel wat Vlamingen die ooit wel de stap zetten om een lening aan te vragen.
- Uit het onderzoek blijkt dat bijna de helft van de Vlamingen (47%) vandaag minstens één lening heeft lopen. Bij de 35- tot 54-jarigen is dat ruim zeven op de tien (72%).
- Vlamingen lenen voornamelijk om vastgoed te betalen waarin ze zelf wonen. Meer dan de helft van de Vlamingen (52%) sloot ooit al eens een lening hiervoor af. Van wie momenteel geen vastgoed bezit, geeft drie op de vijf (59%) aan dat ze er wel van dromen om ooit een eigen woning te bezitten.
- Naast leningen voor de aankoop van je eigen woning, zijn ook de volgende leningen populair:
- leningen voor vervoersmiddelen (22%). Eén op zes (17%) zou dat overwegen.
- leningen voor verbouwingen of renovatie (18%)
- leningen voor de aankoop van investeringsvastgoed (9%)
Opgemerkt: Slechts 4 procent van de Vlamingen sloot ooit een lening af om studies te kunnen betalen, slechts 6 procent om elektro aan te kopen en slechts 4 procent voor de opstart van een zaak.
Eén op vijf had ooit moeilijkheden om krediet af te lossen
Ook dit: Voorts blijkt uit het onderzoek van Callant dat een op de vijf Vlamingen met een lopende lening ooit moeite had om die af te lossen.
- Dat cijfer ligt hoger bij gezinnen met kinderen (23%) dan bij gezinnen zonder kinderen (15%). Cooreman merkt op dat voor iedereen de financiële situatie plots kan keren. “Je wordt soms sneller dan je denkt geconfronteerd met onverwachte, financiële uitdagingen. Ik denk aan een echtscheiding, een overlijden, een verandering van job, enz.”, zegt hij. “In dat geval is er een belangrijke rol weggelegd voor de klantenadviseur. Op dat moment komt het erop aan creatieve oplossingen te zoeken met je klanten en hun krediet aan te passen aan hun levensfase.”
- Cooreman besluit dat een goed gesprek met een expert snel veel opklaart, niet alleen bij de aanvraag maar ook tijdens de looptijd van je lening. “Waar een klassieke bank zich vaak beperkt tot de standaard vormen van kredieten en waarborgen, denken we bij Callant mee en zoeken we naar alternatieve oplossingen, op maat van de klant”, klinkt het.
Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.