Hoe is het leven in Kyiv? “We moeten gewoon even van het onkruid af”

Een jaar nadat de eerste Russische raketten insloegen in Kyiv, lijkt het de laatste weken opnieuw ietwat rustig in de Oekraïense hoofdstad. Vlad Polyanskiy woont er, en leeft er zijn normale leven. Hij vertelt over zijn ervaringen op Business AM.


Het volledige interview met Vlad Polyanskiy kan u hieronder beluisteren.


Vlad Polyanskiy, geboren in het Russische Lermontov, is kind van een Russische vader en een Oekraïense moeder. Zijn jeugd bracht hij deels in Oekraïne door, tot de familie-Polyanskiy naar België verhuisde op zijn negende. Enkele jaren geleden trok de Antwerpenaar naar Oekraïne, waar hij zich vestigde in Kyiv. Daar brak een jaar geleden de oorlog uit.

Leven in Kyiv

“Ik werd wakker om 5u ’s morgens van de eerste explosies”, zo herinnert hij zich nog. “De eerste paar maanden waren echt een ramp, er was heel veel stress, heel veel chaos. Niemand wist wat er aan de hand was. Dan hebben we te maken gehad met het afsluiten van de elektriciteit. Dat was dan een heel moeilijke periode, maar nu zijn we daar ook al door”, zo vertelt Polyanskiy.

Vandaag is het echter een pak rustiger in de hoofdstad. “Het is alsof er zelfs geen oorlog is. We hebben gewoon ons normale leven terug”, zo vertelt hij. Ook voor bedrijven is de storm wat gaan liggen. “Oekraïners zijn ook heel ondernemend. Kyiv is dé stad van startups, dus als je een startup wil, dan moet je hierheen komen.”

Een deel van die startups werkt ook in functie van het Oekraïense leger. Daarover is echter weinig geweten: “Als het een militaire startup is, dan mogen we er niet veel van zien. Maar het zijn natuurlijk heel veel interessante dingen die er gebeuren.”

Land van startups

Twee, drie maanden geleden hebben ze geld ingezameld. Dat heette letterlijk “geld inzamelen voor een zwarte doos”. “Wij kunnen niet zeggen wat het is, we kunnen niet zeggen wat het gaat doen, maar u kunt er zeker van zijn dat er heel veel kan gebeuren in Rusland zelf”, dat leek de boodschap. En sinds we geld hebben ingezameld voor die doos, heel veel miljoenen, gebeurde er toevallig branden en ontploffingen elke dag in Rusland. Is het daardoor? Wij weten het niet, maar we hopen erop”, zo vertelde Polyanskiy.

Later in het interview nuanceerde Polyanskiy wel wat: “Ik wil niet zeggen dat alles goed is, en we gewoon voortleven. Er wordt super hard gevochten, er sterft een recordaantal Russen aan het front. Het is echt een ramp in het oosten. Zij zijn met een tegenoffensief bezig, maar in het algemeen verwacht ik, als een persoon die in Kyiv leeft, ver van de oorlog, een goede toekomst voor ons. We moeten gewoon even van het onkruid af dat Rusland heet en dan denk ik dat we een goed leven gaan hebben.”

(ns)

Meer