Zwitsers bedrijf dat coronamedicijn ontwikkelt steeg dit jaar al 33.000 procent op de beurs, maar aandeel kost niets

Relief Therapeutics, dat een medicijn ontwikkelt tegen ademhalingsproblemen door een besmetting met Covid-19, zag zijn aandeel al 33.000 procent stijgen dit jaar. Kleine nuance wel: één aandeel kost nog steeds maar 0,40 Zwitserse frank (0,37 euro).

Het Zwitserse farmabedrijf ontwikkelt het medicijn samen met zijn Amerikaanse partner NeuroRX. De bedrijven konden vorige week het vereiste aantal patiënten bijeenkrijgen om hun klinische proeven in fase 2b en 3 van start te laten gaan.

De therapie met de naam RLF-100 is gebaseerd op de stof aviptadil. Dat is een peptide die helpt tegen erectiestoornissen. Hij herstelt het immuunsysteem en stimuleert de bloedsomloop. In die zin kan het middel dus ook interessant zijn voor mensen met zware ademhalingsproblemen door Covid-19. In eerdere onderzoeken overleefde 72 procent van de kritieke patiënten.

RLF-100 was tot begin dit jaar in handen van Biogen, maar werd dan overgenomen en gepatenteerd door Relief. Die zag het potentieel als coronamedicijn en ging daarvoor een partnerschap aan met NeuroRX.

Noodgoedkeuring

In het begin van dit jaar was Relief Therapeutics niets waard. Een aandeel kostte 0,01 frank en de beurswaarde bedroeg minder dan 100 miljoen frank. Ondertussen is het bedrijf 1,3 miljard frank waard, maar een aandeel kost nog wel maar steeds 40 cent. Ter vergelijking: voor concurrent Roche betaalt u 306 frank per aandeel.

In juni kreeg het middel noodgoedkeuring van de Amerikaanse farmawaakhond FDA en het wordt ook gebruikt als middel tegen de zeldzame ziekte ARDS, waarbij ademhalingsproblemen optreden na bijvoorbeeld een longontsteking. In januari verwacht Relief resultaten voor de testen op coronapatiënten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20