Deze 3 rangschikkingen geven aan waar het best zakendoen is. Nederland staat in alle drie, België nergens

Zwitserland heeft de meest competitieve economie van de wereld, gevolgd door de Verenigde Staten en Singapore. Dat blijkt uit een rangschikking van het World Economic Forum (WEF).

Zwitserland heeft de meest competitieve economie van de wereld, gevolgd door de Verenigde Staten en Singapore. Dat blijkt uit een rangschikking van het World Economic Forum (WEF).

Ook bij de meest innovatieve economieën staat Zwitserland op een eerste plaats, gevolgd door de Verenigde Staten en Israël. Bij de kwaliteit van de technologische omkadering moet de Zwitserse economie alleen Luxemburg laten voorgaan.

Op de derde plaats in deze rangschikking staat Nederland, dat met concurrentiekracht en innovatie respectievelijk een vierde en zesde positie inneemt. België is daarentegen nergens in de top van de rangschikking terug te vinden.

Zwitserland voert al zes jaar onafgebroken de lijst van de meest competitieve economieën. Daarbij boekt het land vooral uitstekende scores met zijn efficiëntie arbeidsmarkt.

Singapore was de voorbije jaren de grootste belager van de Zwitserse koppositie, maar de Aziatische stadstaat is nu tot een derde plaats teruggevallen. Singapore dient nu ook voorrang te verlenen aan de Verenigde Staten, die drie jaar lang op een derde plaats stonden.

Wel wordt opgemerkt dat de studie werd uitgevoerd tussen februari en juni dit jaar, toen de markten en de bedrijfswereld bijzonder optimistisch reageerden op de beloftes van de Amerikaanse president Donald Trump rond fiscale hervormingen en een versoepeling van de regelgeving.

De onderzoekers wijzen ook op de derde plaats van Israël bij de meest innovatieve economieën. Het land staat in de lijst van de meest competitieve economieën weliswaar pas op een zestiende plaats, maar legt legt zich onder meer toe op de ontwikkeling van artificiële intelligentie en andere nieuwe technologieën.

Dat is volgens de onderzoekers ook niet ongemerkt gebleven in Silicon Valley, dat in diverse Israëlische projecten heeft geïnvesteerd. Ook bij Chinese investeerders kan een grotere interesse in Israëlische technologiebedrijven worden opgemerkt.

Groot-Brittannië is anderzijds met één trede naar een achtste plaats teruggevallen. Het land moet volgens de onderzoekers trouwens nog met een verdere achteruitgang rekening houden. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20