Zwembadsector ziet massa aan bestellingen binnenlopen

Steeds meer Belgen laten een zwembad installeren in hun tuin of kiezen voor een binnenzwembad. Na een stijging van 27 procent vorig jaar, volgde er in de eerste maanden van dit jaar nog eens een toename in orders met 21 procent.

Dat laat de Groepering van Algemene Aannemers van Zwembadbouwers weten. Terwijl er in 2015 nog zo’n 2.050 particuliere zwembaden werden verkocht, gaat de sector voor dit jaar uit van 3.690 stuks.

De federatie ziet verschillende verklaringen: de lage intrestvoeten, de lagere prijs voor een privézwembad en het feit dat die een meerwaarde betekent voor de woonst. Ook de coronacrisis speelt mogelijk een rol, nu steeds meer Belgen van plan zijn om deze zomer vakantie in eigen land door te brengen.

Weinig zwemvijvers

Het meestverkochte type zijn de zwembaden met kuip (47 procent marktaandeel), gevolgd door de betonnen zwembaden (40 procent). De natuurlijke zwemvijvers vertegenwoordigen amper 2,5 procent van de markt, maar kennen wel groei. Bijna 9 op 10 installaties kosten tussen de 50.000 en 80.000 euro.

De sector waarschuwt de klant wel om dit jaar geduld te oefenen. ‘We blijven voortwerken, want de maatregelen van ‘social distancing’ kunnen gerespecteerd worden, maar de leveranciers staan onder druk’, klinkt het. ‘De logistieke circuits van Spanje, Frankrijk en Italië zijn heel hard getroffen door de crisis, terwijl talrijke producten uit die landen komen.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20