Zweedse premier geeft toe dat zijn land de verkeerde strategie heeft gevolgd

Zweden bood lang weerstand tegen invasieve maatregelen zoals een lockdown. Nu er een grote tweede golf aan de gang is in Zweden en de ziekenhuizen onder druk staan, geeft premier Lofven toe dat hij de verkeerde strategie heeft gebruikt.

Lockdown in Nederland, in België en Frankrijk, van Italië tot in Scandinavië, maar niet in Zweden. Dat land geloofde sterk in de goede wil van zijn bevolking en mikte op een groepsimmuniteit door het virus zich zelf een weg door de maatschappij te laten banen.

Hospitalen vol

Maar nu lopen de afdelingen intensieve zorgen van Zweden vol, en heeft de totale dodentol in het land deze maand 8.088 bereikt. Dat is bijna een record: de zwaarste griepprik ooit in het land, in 1918, was erger. Stefan Lofven, de premier van Zweden, moest intussen al de groepsaantallen beperken en toch enkele restricties invoeren. Nu geeft hij ook toe dat hij een verkeerde inschatting heeft gemaakt.

‘Ik denk dat de meeste mensen in de gezondheidssector niet zo een enorme golf zagen. Zij hadden het over verschillende clusters’, zegt Lofven in het Zweedse dagblad Aftonbladet.

‘Het is zeker niet zo dat we niet voorbereid waren, dat we dachten dat er niets zou gebeuren, maar niemand kon voorspellen dat het zo hard zou gaan’, zegt hij.

Ouderen beschermen

Vooral over de bescherming van de oudere bevolking heeft Lofven zijn spijt uitgedrukt. Er komt een budgetverhoging en die middelen moeten ervoor zorgen dat een nieuwe golf minder grote effecten heeft.

Intussen is Zweden wel degelijk bijna in lockdown gegaan. De scholen zijn gesloten, de verkoop van alcohol is aan banden gelegd na 10 uur en met meer dan acht mensen samenkomen in het openbaar, is verboden. De overheid werkt ook aan wetgeving die een volledige lockdown, waarbij winkels gesloten worden, moet toestaan.

De groepsimmuniteit waar het hoofd van de gezondheidszorg in Zweden op rekende, is niet tot stand gekomen. Het land werd veel zwaarder dan zijn buurlanden getroffen door een tweede golf en draagt daar nu de dramatische gevolgen van. De intensieve zorgen zitten op sommige plaatsen aan honderd procent van de capaciteit en dat wil zeggen dat andere zorg moet wijken. De buurlanden hebben Zweden hulp geboden.

Vaccin

Intussen is het wachten op het vaccin, dat door het EMA aan sneltempo wordt goedgekeurd. Dat zou voor Kerstmis moeten arriveren. Toch wil dat niet zeggen dat we snel terug kunnen naar het oude normaal. Wie gevaccineerd is en zich niet aan de regels houdt, zou namelijk wel eens een superverspreider kunnen worden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20