Hoe Zweden er in slaagde zijn bevolking te doen stoppen met roken

Inspanningen om de tabaksconsumptie te beperken, leveren niet overal dezelfde resultaten op. Ook in Europa moeten heel uiteenlopende cijfers worden gemeld.

Eén van de grote successen is Zweden, waar rokers nog slechts een minimaal deel van de totale bevolking uitmaken. De Zweden kunnen daarbij volgens Joe Nocera, columnist bij het persbureau Bloomberg, echter wel over een historisch alternatief terugvallen. Cijfers van de Europese Unie tonen dat tussen de lidstaten belangrijke verschillen in de tabaksconsumptie kunnen worden opgetekend. Bulgarije moet nog de grootste inspanningen doen, want daar zou nog 36 procent van de bevolking roken, gevolgd door Griekenland (35 procent) en Frankrijk (33 procent). Aan het andere eind van het spectrum bevinden zich Groot-Brittannië, Nederland en Denemarken, waar rokers nog 16 procent van de totale bevolking vertegenwoordigen. Europees kampioen in de strijd tegen de tabaksconsumptie is echter Zweden, want daar blijkt nog amper 5 procent van de bevolking te roken.

Snus

Het Zweedse succes moet volgens Nocera worden toegeschreven aan een strategie om de schadelijkste impact van het roken te beperken. “Zweden heeft de dodelijke sigaret vervangen door snus, pruimtabak die de gebruiker weliswaar met nicotine bevoorraadt, maar het inhaleren van rook overbodig maakt,” benadrukt hij. “In Scandinavië was pruimtabak al sinds het begin van de achttiende eeuw het belangrijkste product voor de consumptie van nicotine. Pas tijdens de tweede wereldoorlog verwierven sigaretten een grotere populariteit.” Roken piekte in Zweden in het begin van de jaren tachtig op 34 procent van de bevolking. “Sindsdien hebben berichten over de gevaren van de gewoonte voor een constante daling gezorgd,” betoogt Nocera. “Dat was ook in andere landen het geval, maar Zweden beschikte al over een alternatief om ontwenning minder problematisch te maken.” In het midden van de jaren negentig was snus in Zweden al populairder dan sigaretten. Op dit ogenblik wordt snus door ongeveer 15 procent van de Zweden geconsumeerd. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20