Zuidoost-Aziatische landen investeren in groen vastgoed terwijl Chinese vastgoedcrisis nadert

In China lijkt de Evergrande-situatie een voorbode voor de nakende vastgoedcrisis. Iets zuidelijker op het Aziatische continent pompen de grootste banken van onder meer Singapore en Maleisië massaal veel geld in vastgoed. Het doel? Hun ESG-doelstellingen halen.

Het contrast binnen één continent kan niet groter zijn: in China proberen banken al hun kapitaal uit de vastgoedsector te halen, uit schrik voor een marktimplosie. In Zuidoost-Azië lenen banken juist honderden miljoenen dollars aan vastgoedfirma’s om nieuwe, groene projecten te bouwen.

ESG-doelen

Alles kadert binnen de ESG-doelstellingen voor bedrijven. De ethic, social and governance objectives moeten voor bedrijven een bepaalde maatstaf zijn om ethisch en respectvol voor omgeving en maatschappij te werken. In de vastgoedsector kan dit vertaald worden naar het klein houden van de impact op de omgeving en natuur van bouwwerken.

“Lokale gemeenschappen zullen ook baat hebben bij milieuvriendelijke faciliteiten, die ook het welzijn van de bewoners zal bevorderen”, zegt Andy Cheah, directeur van de investeringsbank UOB Thailand. Ook het Singaporese DBS Group Holdings staat garant voor miljardenleningen aan vastgoedmagnaten in de regio. De Singaporese vastgoedsector zelf draait nog goed en ondervindt geen last van de Evergrande-crisis in China.

Geen spillover

Evergrande kwam de afgelopen weken regelmatig in het nieuws. Het bedrijf bouwde een schuldenberg op van 305 miljard dollar en ondervindt momenteel de grootste problemen om deze af te betalen. De afbetalingsproblemen begonnen ook door te sijpelen naar andere Chinese vastgoedbedrijven, waardoor het er naar uitziet dat die hele markt nu op een helling staat.

“Het Singaporese bankensysteem is niet echt blootgesteld aan de Chinese vastgoedproblemen”, kaart de Singaporese minister voor Geldzaken, Tharman Shanmugaratnam, aan. “De autoriteiten houden enig spillover-effect van de Chinese problemen op de Singaporese economie goed in de gaten”.

(lb)

Meer