Zuid-Koreaanse universiteit geeft digitale munten aan studenten in ruil voor hun uitwerpselen

Geld verdienen door “naar het groot toilet te gaan”? Dat kan nu op de universiteit van Ulsan in Zuid-Korea. De professoren aan die universiteit hebben een project opgezet dat uitwerpselen omzet in energie. En in ruil voor hun bijdrages krijgen de studenten digitale munten, waarmee ze zaken als boeken, maar ook eten kunnen kopen.

Aan de Ulsan National Institute of Science and Technology in Zuid-Korea wordt energie opgewekt uit de uitwerpselen van de studenten. En die studenten worden daar ook voor beloond.

Digitale munten in ruil voor uitwerpselen

Cho Jae-weon, een van de professoren aan de universiteit, ontwierp een toilet waarmee uitwerpselen omgezet worden in energie. Het toilet kreeg de naam BeeVi, een samenvoegsel van “Bee” en “Vision”. Daarmee verwijst de naam naar het ecologische proces waarmee het toilet energie opwekt.

Het toilet maakt gebruik van een vacuüm en een kleine hoeveelheid water om de uitwerpselen van het toilet naar een ondergrondse tank te vervoeren. Daar wordt het methaan uit de uitwerpselen omgezet in energie die gebruikt wordt voor verschillende toestellen in de universiteit. Het toilet werkt zo dus niet alleen energie op, het zorgt er ook voor dat er minder water verbruikt wordt door gebruik te maken van een vacuüm in plaats van een grote hoeveelheid water. Volgens Cho zijn de uitwerpselen van één persoon op een gemiddelde dag (voor de geïnteresseerden: gemiddeld is dat 500 gram) voldoende om een auto 1,2 kilometer te laten rijden.

Ggool

Het toilet kan gebruikt worden door de studenten van de universiteit en dat moeten ze niet gratis doen. De studenten worden betaald met Ggool, een speciale digitale munt die ontworpen werd voor het project. Ggool (꿀) is het Koreaanse woord voor ‘honing’ en past dus zo perfect bij de BeeVi.

Studenten krijgen voor elke “bijdrage” een munt en ze kunnen tot tien eenheden per dag verdienen. Met de munt kunnen de studenten dan op de campus boeken kopen, maar ook snacks of koffie. Heo Hui-jin, een van de studenten aan de universiteit is alvast fan van het concept. “Ik dacht altijd dat uitwerpselen vies waren, maar nu is het een schat van grote waarde voor mij”, legt hij uit aan Reuters. “Ik praat zelfs over uitwerpselen tijdens de lunchpauze terwijl ik denk aan welk boek ik wil.”

Ggool is voor alle duidelijkheid geen cryptomunt. Het hoeft dus niet gemijnd te worden en is ook enkel beschikbaar in de universiteit van Ulsan in Zuid-Korea.

Meer