Zuid-Koreaanse entertainmentgiganten verloren bijna 500 miljoen euro door (zogenaamde) pauze van BTS

BTS bewees nog maar eens dat zij de absolute koningen van de Koreaanse muziekscène zijn. Hun vermeende pauze, die eigenlijk helemaal geen pauze blijkt te zijn, zorgde daar ook voor een serieuze koersdaling van de aandelen van alle entertainmentbedrijven in het land. Voor alle duidelijkheid: het gaat hier om concurrenten van HYBE, het management van BTS.

Twee weken geleden zorgde de Zuid-Koreaanse boyband BTS voor een schok bij hun vele fans door een “pauze” aan te kondigen als groep. De zeven leden hadden nood aan een herbronning en wilden zich de komende tijd meer focussen op soloprojecten. Ondertussen is duidelijk geworden dat de groep in de verdere toekomst nog steeds veel plannen heeft als zevental. Hun zogenaamde pauze valt dus allerminst te vergelijken met de “pauzes” die we kennen van westerse groepen zoals One Direction.

Bovendien is “pauze” een heel ruim woord, want de agenda RM, Jung Kook, SUGA, V, j-hope, Jimin en Jin is de komende tijd nog steeds zeer goed gevuld. Toch zorgde het nieuws even voor paniek. Zo daalde het aandeel van HYBE, het agentschap van BTS, één dag na de aankondiging met maar liefst 27 procent.

YG, JYP en SM

Maar het was niet enkel het beursaandeel van HYBE dat de negatieve gevolgen merkte van het nieuws. Ook de YG (o.a. Blackpink, Big Bang, iKon), JYP (o.a. Twice, Stray Kids, Itzy) en SM (o.a. NCT, EXO, Aespa) – de drie grootste spelers in de Zuid-Koreaanse muziekindustrie voor de komst van BTS – zagen hun beurskoers fors dalen. In totaal verloren de drie bedrijven op zeven dagen tijd samen 600 miljard won (440 miljoen euro).

(lees verder onder de tweet)

“Geen tweede BTS”

De paniek in de Koreaanse entertainmentsector is dus groot. Het gaat zelfs zo ver dat Lee Ja-yeon, topvrouw van de Korea Singers’ Association, BTS opriep om op hun beslissing terug te komen.

“Ik ben bang dat de Koreaanse golf (waarbij Koreaanse muziek, films en series wereldwijd aan populariteit wonnen, red.) zich concentreert rond BTS misschien zal vervagen. Zij hebben namelijk de sterkste culturele soft power in Korea en de wereld. Net zoals een ’tweede Beatles’ er niet is gekomen, is het ook onwaarschijnlijk dat er snel een ’tweede BTS’ komt”, zei ze aan The Korea Times. “Misschien heb je de beslissing genomen na diep beraad, maar zou je een intrekking ervan willen overwegen in het belang van de Koreaanse muziekindustrie?”

(uvd)

Meer