Zuckerberg zet verkoop aandelen Facebook stop

Mark Zuckerberg heeft de verkoop van zijn aandelen Facebook in het laatste kwartaal van 2018 stopgezet. In de laatste drie maanden van vorig jaar is het aandeel Facebook ruim 20% van zijn waarde kwijtgespeeld.

Zuckerberg had in september 2017 beloofd op 18 maanden tijd ruim 35 tot 75 miljoen aandelen te verkopen om goede doelen te sponsoren. De belofte is een deel van een voornemen om 99% van zijn fortuin nog tijdens zijn leven weg te schenken. Bij de geboorte van zijn dochter zei Zuckerberg het geld te zullen overmaken via een speciaal daarvoor opgezet fonds, het Chan Zuckerberg Initiative.

De CEO van het sociale netwerk meldde toen dat geld vooral te willen besteden aan “gepersonaliseerd leren, het voorkomen van ziektes, het verbinden van mensen en de ontwikkeling van sterke gemeenschappen”.

Al 5,6 miljard dollar weggeschonken

Sinds dan heeft de Facebookbaas ook daadwerkelijk al 30,4 miljoen aandelen van de hand gedaan, voor een totaal bedrag van 5,6 miljard dollar. Maar nu het aandeel Facebook forse klappen krijgt en bijna 40% onder zijn recordnotering van juli vorig jaar noteert, blijft hij dus aan die aandelen vasthouden. 

De verkopen waren op voorhand geprogrammeerd, maar  bleven afhankelijk van bepaalde voorwaarden, waaronder het prijsniveau en volumelimieten. 

Zuckerberg feliciteert zichzelf

Het sociale netwerk ligt nu al maanden onder vuur, vanwege de talrijke schandalen inzake zijn zijn data- en privacybeleid. Maar Zuckerberg feliciteerde zichzelf eerder deze week nog omdat zijn bedrijf op dat vlak zo veel progressie zou hebben gemaakt om herhaling te voorkomen. Al gaf hij ook toe dat het jaren zou duren om alle problemen op dat vlak weg te werken.

De Facebookbaas heeft op financieel vlak een rampjaar achter de rug. Hij was de grootste verliezer in de top 10 van de Bloomberg Billionaires Index en zag meer dan 32 miljard dollar, goed voor ruim een kwart van zijn fortuin, in rook opgaan. Toch blijft hij nog altijd de zevende rijkste persoon ter wereld is.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20