Markten:
Markten inladen...

MAANDAG 25 MEI

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Zuckerberg plooit in sneltempo voor Europese politiek

Logo Business AM
Politiek

19/04/2019 | Wouter Verschelden | 3 min leestijd

Epa

Mark Zuckerberg, de baas van Facebook, heeft duidelijk geen enkele zin in een grote rel met de top van de EU-politici. Want door de nieuwe strenge regels rond politieke advertenties konden de Europese politieke partijen plots niet meer adverteren in alle Europese landen, maar waren ze beperkt tot België. Maar nu trekt hij z’n staart in: hij gaat snel de regeltjes weer wijzigen.

Het begon allemaal vanuit de beste bedoelingen. Dat moet zowat de baseline zijn, wanneer Mark Zuckerberg met zijn Facebook weer eens in de miserie komt. Het zoveelste verhaal, maar deze keer met een machtige groep tegenstanders, namelijk de toppolitici van de Europese politiek. En daarmee wil Zuckerberg, om goede reden, duidelijk geen enkel aanslepend conflict.

Alles draait rond de nieuwe regels over betaalde politieke advertenties. Na schandalen en buitenlandse inmenging, besliste Facebook om enkel nog politieke advertenties toe te laten in het land waar de adverteerder gevestigd is. Simpele maatregelen, groot probleem opgelost, zo leek het voor de Amerikanen.

Maar daarbij gingen ze uiteraard voorbij aan hoe de Europese politiek in mekaar zit. Want in het Europese parlement en de Commissie zijn ondertussen machtige Europese partijen ontstaan. Er zijn onder meer de EPP, de Europese christendemocraten zijn dat, PES, de socialisten, ALDE, de liberalen, en EGP, de Europese groenen. Die hebben diepe invloed op de besluitvorming en vooral de postenverdeling in Europa. Allen zijn gevestigd in Brussel, maar uiteraard voeren ze allemaal campagne over heel Europa.

En plots sinds 15 april kunnen ze niet meer adverteren op Facebook. Enkel nog in België, want ze hebben allemaal hun hoofdkwartier hier in Brussel. Dat schoot in het verkeerde keelgat, en een open brief volgde om dat onmiddellijk terug te draaien.

Heel snel koerswijziging

Meestal klasseert Facebook dergelijke oproepen verticaal, het bedrijf heeft niet de gewoonte om veel te luisteren naar klachten van gebruikers. Maar nu ligt dat anders. Europa is al bijzonder kritisch geweest voor de spelers in Silicon Valley. Het heeft onder meer Google al drie keer miljarden euro boetes gegeven voor allerlei misbruik van hun monopolie. De kans dat Facebook op een dag ook een zaak aan haar been krijgt, is zeer groot.

En dus nam de grote baas van de lobbying bij Facebook, Nick Clegg (de voormalige Engelse toppoliticus), snel contact op met Antonio Tajani. Dat is de voorzitter van het Europees parlement. Die liet verstaan dat de Europese partijen, de Europese instellingen en Europese politici snel toestemming zullen krijgen om overal in Europa te gaan adverteren, zo schrijft Politico. Of hoe met één vingerknip Facebook z’n politiek kan wijzigen, als ze dat nodig achten om de Europese politiek niet voor het hoofd te stoten.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks