Markten:
Markten inladen...

ZONDAG 23 FEB

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Zonnesatelliet Solar Orbiter is gelanceerd voor 1,5 miljard dollar en dat is een prikje

Logo Business AM
Space

10/02/2020 | Kim Evenepoel | 2 min leestijd

De Europese en Amerikaanse ruimtevaartorganisaties ESA en NASA hebben maandag de zonnesatelliet Solar Orbiter met succes gelanceerd. Totale prijskaartje van de missie: 1,5 miljard dollar. Een schijntje in vergelijking met enkele andere grote ruimtevaartprojecten. We zetten de voornaamste op een rijtje.

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de projecten die hier opgelijst worden een veel hoger prijskaartje hebben vanwege de duur en omvang van de missies. Afhankelijk van hoe breed je de projecten definieert, lopen de bedragen ook wat uiteen. De bedragen in de video zijn dan ook een benadering, gecorrigeerd voor inflatie.

Het Space Shuttle-programma liep, los van de ontwikkeling van het ruimteveert, van 1981 tot 2011.

Het maanprogramma Apollo startte in 1961 en liep tot 1972. In die periode vlogen zes missies met succes heen en terug naar de maan. Daar bovenop waren er nog een hele reeks testlanceringen en enkele mislukte missies.

En dan is er nog het ruimtestation ISS, dat nog volop in actie is. De eerste onderdelen van die meccano werden in 1998 gelanceerd, en sinds november 2000 is het station doorlopend bemand.

Het ruimtevaartproject rond de zon is ruimer dan deze Solar Orbiter. Er vliegt al een andere kunstmaan rond de zon, de Parker Solar Probe, die ook anderhalf miljard dollar kostte. En dan is er nog een project rond een zonnetelescoop op Hawaï die in totaal een kleine 350 miljoen dollar zal gekost hebben. Maar zelfs met die bedragen erbij komt de verkenning van de zon nog niet in de buurt van de duurste ruimtevaartprogramma’s aller tijden.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Goed gezegd Sanna Ma

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
zo gezegd Hillary Clinton

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton
quote greta thunberg

Ik zal de cijfers over klimaatverandering blijven herhalen tot jullie dat ook doen.

Klimaatactiviste Greta Thunberg in Davos
Zo gezegd: Satya Nadella

Milieubewustzijn moet een factor zijn in groeiplannen van bedrijven. Zoniet komt het kapitalistische en economische stelsel van de VS in gevaar.

Satya Nadella, CEO van Microsoft
Quote van de dag van Bloomberg

Als president van de Verenigde Staten zal ik de East Room van het Witte Huis inrichten als landschapskantoor. En ik zal daar bij het team zitten. Het Oval Office zal ik enkel gebruiken voor wat officiële momenten – en nooit om te tweeten.

Mike Bloomberg, Democratisch kandidaat-president