Zonder kater kerst verteren en het nieuwe jaar in? Hier zijn gouden tips van de oude Grieken en Romeinen

Heb je deze feestdagen iets te veel wijn gedronken? Last van kloppende hoofdpijn, droge mond en misselijkheid na het kerstfeestje op kantoor? Vrees niet: hier zijn Griekse en Romeinse remedies om een ​​kater te verlichten.

Volgens de oude Grieken werd de gemoedstoestand van mensen bepaald door het (on)evenwicht tussen vier lichaamssappen of, in het Latijn, humores: bloed, gele gal, zwarte gal en slijm. Het idee van de vier sappen werd door Hippocrates ontwikkeld, en door Galenus verder uitgebouwd. Het bleef overeind tijdens de gehele middeleeuwen en lang daarna, en werd pas halverwege de negentiende eeuw definitief weerlegd. Dronkenschap en de daarmee gepaard gaande hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid veroorzaakt door een disbalans in je humores. Overtollige wijn veroorzaakt oververhitting van je humores, en je moet proberen verkoelende middelen te gebruiken om je beter te voelen. Hieronder een paar manieren:

Wees geen barbaar, kap er water bij

Verdun je wijn met water – het water tempert het verwarmingseffect van de wijn, en houdt zo je humores in evenwicht. Het idee leefde als volgt: de wijnstok draagt ​​drie soorten druiven. De eerste zijn druiven van plezier, de volgende van bedwelming en de derde van walging. Water in je wijn zorgt ervoor dat je van de eerste van deze drie druiven kunt genieten, zonder dat je last hebt van de vergiftigingseffecten van de twee andere.

De Grieken en Romeinen fronsten de wenkbrauwen bij iedereen die z’n wijn “puur” dronk, omdat dit naar hun mening een duidelijk gebrek aan zelfbeheersing aantoonde. “Barbaren”, en in het bijzonder de noordelijke Scythen, hadden een slechte reputatie bij de Grieken en Romeinen vanwege het drinken van onverdunde wijn, een duidelijk teken van een gebrek aan beschaving.

We gaan hier niet suggereren dat je water bij je wijn moet gaan kappen. Maar. Naast wijn ook flink wat water drinken zal wel degelijk helpen.

Vrouwen: probeer witte wijn te drinken in plaats van rode wijn

Wijn is, althans zo geloofden ze in de oudheid, hemopoëtisch – het creëert bloed. Ze wisten toen nog niet dat bloed in het lichaam circuleert; in plaats daarvan dachten ze dat voedsel en drank in de lever in bloed werden omgezet, vanwaar het naar de andere organen werd gedistribueerd, die dat bloed gebruikten om functies uit te voeren zoals ademhalen.

Hemopoëtische producten zoals wijn moesten voorzichtig worden geconsumeerd, omdat overtollig bloed tot allerlei gevaarlijke kwalen leidt. Omdat rode wijn qua uiterlijk meer op bloed lijkt, is hij meer hemopoëtisch dan witte wijn, en daarom is de kans groter dat je je onwel voelt als je er te veel drinkt.

Dit is vooral relevant als je een vrouw bent, omdat ze in de oudheid geloofden dat je dan minder goed in staat bent om voedsel in bloed te verwerken (wat trouwens hun verklaring was waarom vrouwen menstrueren).

Draag bloemen in je haar of drink azijn

De geur van bloemen zoals rozen zal je slechte humores verkoelen en hoofdpijn verlichten. Maar probeer bloemen met een zware geur zoals lelies te vermijden. Geloof het of niet, Griekse en Romeinse artsen wijdden hele verhandelingen aan het onderwerp genezende bloemenkransen. Helaas zijn deze werken nu verloren gegaan, op korte uittreksels na.

Wat volgens dezelfde Griekse of Romeinse dokters werkte: :drink azijn, eventueel met wat kruiden of bloemen. Als je de azijn die je hebt gedronken niet kan verdragen, zul je worden gezuiverd, wat in de oude geneeskunde als een positief resultaat werd beschouwd.

Eet eerst vijf amandelen of ga voor spruitjes of kolen

Eet vijf amandelen voor het drinken, want volgens de grote farmacoloog Dioscorides zal dit dronkenschap voorkomen. Bij deze denken we: het kan geen kwaad om dat eens te proberen. Een andere die onschuldig lijkt, is een kater counteren met spruitjes of een ander soort kolen. De Grieken en Romeinen geloofden dat de wijnstok en de kool natuurlijke vijanden waren. Ze dachten dat de wijnstok het vermogen had om de geur van kool waar te nemen en weigerde goed te groeien in de buurt van de penetrante groente. Bij uitbreiding zal kool een teveel aan wijn in je buik tegengaan. Rauwe kool werkt misschien beter dan gekookte.

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20