Zoek veilig de grenzen op en ga erover!

Geschreven met input van Cargorilla.

Is het zover? Of ben je al een tijdje de grens over? Het kan voor een bedrijf een hele stap zijn om zijn werkzaamheden uit te breiden naar het buitenland. Dit geeft een ontzettende kick en motivatie om door te knallen met het bedrijf, er komen echter ook risico’s bij kijken.

In het buitenland opereren is daadwerkelijk iets anders dan alleen in het eigen, vertrouwde land. In die laatste ken je natuurlijk alles en weet je (als het goed is) de regels. Ondanks dat veel mensen denken dat dit in de EU allemaal gelijk is, blijkt dit in de praktijk toch anders.

Hoe je veilig je bedrijf de grens over helpt? Enkele tips!

Check de bonnetjes

Mocht je je business gaan uitbreiden naar het buitenland, realiseer je dan dat het waarschijnlijk zo is dat er andere belastingregels gelden. Houd hier rekening mee. Dit is een zeer complex gebied waar verschillende rechtssystemen en regels gelden.

Ook hangt het ermee samen wat de regelgeving is waar je in Nederland aan gebonden bent, voor een B.V. gelden er weer andere regels dan voor een V.O.F. Hier is maar één belangrijke tip; Vraag een erkende adviseur om hulp. De wet- en regelgeving is vaak zo complex dat er al snel een bomen/bos kwestie ontstaat.

Check je transport

Wanneer je niet alleen ‘online’ de grens overgaat maar ook fysiek dan komen er nog veel meer uitdagingen kijken bij deze stap. Het maakt niet uit naar welk land je vertrekt, er gelden overal specifieke regels qua transport.

Ook naar landen die op het eerste gezicht zeer op ons land lijken kunnen grote verschillen hanteren. Voor transport naar Denemarken moet je al veel meer regelen dan dat je waarschijnlijk op het eerste gezicht denkt.

In dergelijke gevallen is het ook aan te raden om niet voor een eenvoudige transporteur maar daadwerkelijk voor een expediteur te gaan. Deze laatst neemt niet alleen het fysieke vervoer van jouw bedrijfsmatige zendingen uit handen, maar regelt ook de ‘papierwinkel’  én is op de hoogte van alle geldende wet- en regelgeving. Zaken die jou ongemerkt heel veel tijd en energie gaan kosten wanneer je ze apart uit gaat zoeken.

Ken je expert

Kortom, over de grens gaan is voor jouw onderneming een hoogtepunt maar realiseer je dat het ook het nodige werk gaat opleveren. Ga daarom zorgvuldig met je tijd om en schroom niet om de expert in te vliegen waar nodig. Zowel fysiek als de papieren rompslomp zijn prima zaken die ook een ander voor jou kan fixen.

En eerlijk is eerlijk; Soms zelfs beter dan jijzelf!

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20