Zo zal het nieuwe academiejaar verlopen in Vlaamse universiteiten en hogescholen

De Vlaamse Interuniversitaire Raad (VLIR) en de Vlaamse Hogescholenraad (VLHORA) hebben in samenspraak met de expertengroep GEES en onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) een deal gesloten over de organisatie van volgend academiejaar.

Waarover gaat het? Het coronavirus is allesbehalve weg en ook volgend schooljaar zal nog getekend worden door de crisis. Wat het kleuter- en basisonderwijs betreft, was het al geweten dat er gewerkt wordt met verschillende ‘pandemieniveaus’, waaraan verschillende veiligheidsmaatregelen gekoppeld zijn. Het gaat van groen (zo goed als onbestaand risico) over geel en oranje tot rood (een hoog risico op besmetting).

Het nieuws? Ook de universiteiten en hogescholen zullen werken met de verschillende pandemieniveaus, afhankelijk van de evolutie van het coronavirus. De onderwijsinstellingen hebben gedetailleerde draaiboeken uitgewerkt, die studenten en docenten duidelijkheid moeten brengen over volgend academiejaar. ‘Dat bespaart ons veel discussie en improvisatie wanneer er een nieuwe uitbraak zou komen’, klinkt het.

De details?

  • Eerst en vooral halen we de verschillende pandemieniveaus en hun betekenis nog even boven.
    • Groen: enkel in dit geval, bij groepsimmuniteit of een vaccin, verloopt de werking zoals in pre-coronatijden.
    • Geel: er bestaat een laag risico op besmettingen, ‘onderwijs op de campus als het kan, online omdat het kan’, klinkt het sloganesk.
    • Oranje: er bestaat een matig risico op besmettingen, dat vraagt om ingrijpende en preventieve maatregelen.
    • Rood: er bestaat een hoog risico, waarbij een quasi-lockdown vereist is.
  • De universiteiten en hogescholen werkten afzonderlijke richtlijnen en maatregelen uit. Dit zijn de regels voor universiteitsstudenten:
    • Laboratoriumoefeningen en practica op de campus kunnen bij elk pandemieniveau doorgaan, met een volledige capaciteit. Wel moet iedereen verplicht een mondmasker dragen.
    • Als iedereen een mondmasker draagt, kan onderwijs in kleine groepen met een halve capaciteit doorgaan. Als mondmaskers niet verplicht zijn, is slechts 20 procent van de studenten welkom. Bij niveau rood komt er hoe dan ook afstandsonderwijs.
    • Bij niveau geel kunnen lessen in grote auditoria met de helft van de studenten plaatsvinden, als iedereen mondmasker draagt. Wanneer dat niet het geval is, wordt de capaciteit begrensd op 20 procent. Vanaf niveau oranje is het scenario met mondmaskers verplicht. Bij niveau rood komt er opnieuw afstandsonderwijs.
  • De hogescholen kiezen voor contactrijk onderwijs op de campus en passen de capaciteit aan naargelang het pandemieniveau.
    • Geel: eerstejaarsstudenten krijgen maximaal onderwijs, ten nadele van andere studenten, die dus afstandsonderwijs krijgen. Het aantal studenten op de campus moet met 25 procent dalen.
    • Oranje: nog maximaal 20 procent van de studenten is welkom op de campus.
    • Rood: nog maximaal 10 procent van de studenten is welkom op de campus.

Genoteerd? Volle auditoria blijven ook volgend academiejaar een illusie. De Vlaamse Vereniging van Studenten had enkele weken geleden wel al haar bezorgdheden geuit over een scenario waarbij digitale lessen de bovenhand nemen. ‘Meer digitalisering is goed. Maar het kan nooit een alternatief zijn voor het campusleven en het mag geen obstakel vormen voor studenten zonder digitale toegang’, zei bestuurder Feliciaan De Palmenaer tijdens de Commissie Onderwijs in het Vlaams Parlement.

Meer