Zo vraag je een herziening voor je lening

Je betaalt al jaren je lening af tegen hetzelfde rentetarief en je vraagt je toch af of dat niet net iets voordeliger kan? Met een herziening van jouw lening is dit mogelijk. Je hebt hier waarschijnlijk al van gehoord, maar hoe zit het juist in elkaar en is het interessant voor jou? 

AanbiederMin leningMax leningGratis vrijblijvende simulatie (tip)
€ 1200€ 75.000Simulatie maken
€ 500€ 10.001Simulatie maken
€500,01€ 25.000Simulatie maken
€5001€50.000 Simulatie maken
€1250€50.000Simulatie maken

Let op: geld lenen kost ook geld!

Een herziening betekent dat je een lopende lening met een afgesproken rentevoet stopzet en een nieuwe rentevoet afspreekt met dezelfde of een nieuwe bank. Deze zet kan zeer voordelig zijn wanneer de rente veel lager ligt dan toen je de lening hebt afgesloten.

Hoe werkt het? 

Beginnen doe je best door te vergelijken welke rentevoeten verschillende banken aanbieden. Je kan overal een offerte aanvragen. Tegenwoordig is het ook al mogelijk om online te simuleren wat het voor jou oplevert. Zo zie je direct waar de aanbieding het voordeligst is en wie weet helpt het bij onderhandelingen met je huidige bank. Wanneer er een akkoord is tussen beide partijen, wordt er een nieuw afbetalingsplan opgesteld.

Je hoeft zeker geen schrik te hebben om een herziening aan te vragen bij je huidige bank. Ze zijn niet verplicht om op je vraag in te gaan, maar onderhandelen doen ze. De bank ziet namelijk niet graag een klant naar de concurrentie gaan.

Vergeet de kosten niet 

Goedkoper lenen is natuurlijk nooit gratis. Er zijn nog een aantal kosten waar je rekening mee zal moeten houden. We zetten ze even op een rij:

  • Een wederbeleggingsvergoeding van maximaal drie maanden intrest
  • Dossierkosten die tussen de 250 en 700 euro schommelen

Indien je van bank verandert:

  • Kosten voor de schrapping
  • Schattingskosten (indien hypotheek)
  • De nieuwe bank kan ook eventueel vragen om een nieuwe zichtrekening te openen of een verzekering te nemen

Om te weten als een herziening voor jou een slimme zet is, kijk je best als de voordelen opwegen tegen de kosten. Er is dus geen regel die voor iedereen geldt. Het enige waar je wel rekening mee moet houden is: als je nog lang moet afbetalen (15 à 20 jaar), is het zeker een slim idee om je lening te herzien. Je hebt dan namelijk nog meer tijd om de kosten terug te verdienen.

Een lening herzien kan dus vaak een goed plan zijn, maar ga altijd doordacht te werk. Het kan namelijk zijn dat de kosten even hoog of hoger liggen dan het voordeel.

AanbiederMin leningMax leningGratis vrijblijvende simulatie (tip)
€ 1200€ 75.000Simulatie maken
€ 500€ 10.001Simulatie maken
€500,01€ 25.000Simulatie maken
€5001€50.000 Simulatie maken
€1250€50.000Simulatie maken

Let op: geld lenen kost ook geld!

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20