Zo moeten de nieuwe relaties tussen de VS en de EU eruitzien

Nu Joe Biden de Amerikaanse presidentsverkiezingen heeft gewonnen, hoopt de Europese Unie haar handel met de VS nieuw leven in te blazen. Hieronder een overzicht van de belangrijkste punten waarop ze wil samenwerken met de VS.

De Britse krant Financial Times kon een document inkijken dat opgesteld werd door de Europese Commissie en Josep Borell, de hoge vertegenwoordiger voor Buitenlands Beleid van de EU.

In dat document geeft de unie aan dat het partnerschap met de VS aan ‘handhaving en vernieuwing’ toe is als de democratische wereld haar belangen wil verdedigen tegen ‘autoritaire machten’ als China. De ambitieuze beleidsvoorstellen dragen de titel ‘een nieuwe EU-VS-agenda voor wereldwijde verandering’.

Gezondheid

Volgens Financial Times richt het document zich vooral op een samenwerking op gezondheidsvlak. Europa wil een samenwerking op poten zetten voor de ontwikkeling en verdeling van Covid-19-vaccins. Daarenboven wil de EU samen met de VS kijken naar een hervorming van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

De laatste jaren zijn de relaties tussen de twee blokken vooral verslechterd op het digitale terrein. De EU en zijn lidstaten willen de opmars van techbedrijven ietwat afremmen met enkele beperkende maatregelen voor de Googles van deze wereld. Zo heeft Frankrijk vorige week zijn digitaks officieel in het leven geroepen, wat het onderwerp vormt van spanningen met Washington.

De unie wil die relaties nu verbeteren door samen wetgeving uit te werken rond concurrentie en gegevensuitwisseling.

China

Een van de redenen waarom Europa zijn relaties met de VS wil oppoetsen is omdat Von der Leyen en co. geen goed oog hebben in de opkomst van China. Ze denken dat de trans-Atlantische spanningen tijdens het presidentschap van Donald Trump het Aziatische land de kans hebben gegeven om geopolitiek meer terrein te winnen. ‘Als open democratische samenlevingen en economieën moeten de EU en de VS samenwerken om deze snelle opkomst van China tegen te gaan’, klinkt het.

De EU, die zichtbaar opgelucht is met de winst van Biden, toont zich optimistisch om samen te werken met de nieuwe Amerikaanse administratie. Maar ze vraagt wel duidelijk een ommekeer van de VS, vooral op het gebied van geschillenbeheer. Dat zal dan vooral over de Wereldhandelsorganisatie (WTO) gaan.

De EU verwacht een bilaterale top tussen de twee blokken te organiseren in de tweede helft van 2021. Daar zal de agenda voor de nieuwe samenwerking bepaald worden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20