Zo lang kijkt de Vlaming dagelijks naar televisie

Vlamingen keken vorig jaar gemiddeld 170 minuten per dag naar tv. Dat blijkt uit CIM-cijfers die bekendgemaakt werden als onderdeel van het rapport van Eurodata TV op de televisiebeurs in Cannes. Vlaanderen zit zo nipt onder het wereldwijde gemiddelde. 

Vlamingen kijken gemiddeld 170 minuten per dag, oftewel 2 uur en 50 minuten, naar televisie. Dat blijkt uit de cijfers van het rapport van Eurodata TV, waarbij cijfers van het CIM (Centrum voor Informatie over de Media) gebruikt werden. Met dat cijfer zitten we net iets onder het wereldwijde gemiddelde van 2 uur en 56 minuten. 

Internationale verschillen

Op internationaal vlak zit er veel variatie op het kijkgedrag. Zo mag het niet verbazen dat Amerikanen het meeste voor de beeldbuis te vinden zijn. De gemiddelde inwoner van de Verenigde Staten kijkt meer dan 4 uur per dag naar televisie. 

In China daarentegen kijkt men het minste tv. De gemiddelde Chinees zit dagelijks amper 2 uur en 12 minuten voor de beeldbuis. 

Leeftijdsverschillen

Verder zijn er ook verschillen te bemerken op het vlak van leeftijd. Oudere mensen kijken meer televisie dan jongeren en de verschillen zijn immens. Zo kijkt de gemiddelde 65-plusser 4 uur en 50 minuten per dag naar tv.

De leeftijdscategorie van 12- tot 17-jarigen zit het minste achter de televisie. Zij kijken amper 1 uur en 17 minuten. Bijna 4 uur minder dan de oudste leeftijdscategorie. De categorie van 17- tot 24-jarigen kijkt ook veel minder tv, gemiddeld 1 uur en 20 minuten. 

Wallonië 

Tot slot zijn er ook opvallende verschillen binnen België. In Wallonië wordt namelijk meer televisie gekeken dan in Vlaanderen. Het gemiddelde voor Wallonië ligt zo op 3 uur en 14 minuten, bijna een halfuur meer dan in Vlaamstalig België.

Ook op het vlak van uitgesteld kijken zijn er verschillen te bemerken tussen Vlaanderen en Wallonië. In Vlaanderen kijkt men gemiddeld meer uitgesteld naar televisie dan in Wallonië, respectievelijk 28 en 25 minuten per dag. 

De impact van online televisiediensten, zoals Netflix en Hulu, blijft voorlopig dus minimaal.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20