Zitten de Chinezen op koers om de beste auto’s ter wereld te bouwen?

De Europeanen, de Japanners, de Koreanen en de Amerikanen domineren al meer dan een eeuw de automarkt. Maar als je op je lauweren rust, zit er al snel een parvenu op de hielen. De Chinezen zijn niet bepaald parvenu’s in de traditionele zin: meer dan een decennium geleden klopten ze Amerika al om de meest productieve autofabrikanten ter wereld te worden. Maar ondanks het bereiken van die mijlpaal in 2008 waren de Chinese auto’s nog steeds grotendeels klonen van goedkope westerse voertuigen. Nu produceert China echter mee van de beste auto’s ter wereld en ligt het op schema om de autoproductie te domineren. Hoe is dit gebeurd?

Waarom is dit belangrijk?

De meeste Chinese auto's hebben de afgelopen tien jaar niet het ontwerp of de prestaties gehad die westerse kopers verwachten. Maar dat is snel aan het veranderen.

Het centrum van de autoproductie verhuisde aan het begin van de jaren 1900 van Europa naar de VS met de groei van Detroit als ’s werelds auto-krachtpatser. In de jaren tachtig en negentig maakten Japan en Zuid-Korea een opmars, waarna Europa in het begin van de jaren negentig opnieuw opkwam toen Volkswagen een duel aanging met Toyota om qua productie nummer één te worden.

Elk continent heeft gaandeweg zijn eigen smaak toegevoegd, van innovatie op het gebied van veiligheid in Europa tot volumeproductie in de VS tot lean manufacturing in Japan. Het waren de productiesystemen van Toyota die het Duitse Porsche hebben gered toen het bijvoorbeeld in de jaren negentig met moeilijke zakelijke omstandigheden werd geconfronteerd.

China heeft in deze verschillende tijdperken geleidelijk zijn mogelijkheden voor het maken van auto’s opgebouwd. Het begon oorspronkelijk in de jaren vijftig met het onder licentie maken van door de Sovjet-Unie ontworpen bedrijfsvoertuigen, voordat de staatsbedrijven in de jaren tachtig soortgelijke overeenkomsten sloten in joint ventures met westerse fabrikanten zoals General Motors en Volkswagen. Dit produceerde auto’s die veel beter ontworpen en geavanceerder waren, en al snel raakten de Chinese wegen verstikt met westerse klonen.

Betrouwbaarheid en bouwkwaliteit: China vormt nu een grote bedreiging op beide fronten

Maar als dat China gestaag tot de nummer één autofabrikant ter wereld maakte, kan het nu nog een stuk beter. Het doel van elk autoland is om voertuigen van uitstekende kwaliteit te produceren tegen de laagst mogelijke prijs, en tegelijkertijd de eigenaar te verrassen met innovatieve functies en een goed ontwerp. Voertuigkwaliteit gaat zowel over eenvoudige betrouwbaarheid als over wat we zouden omschrijven als bouwkwaliteit: hoe goed het voertuig is afgewerkt, de uniformiteit van de lakafwerking, hoe goed de verschillende panelen op de carrosserie zijn uitgelijnd, en zelfs – wat Volkswagen beroemd heeft gemaakt – het geluid dat de deuren maken als ze sluiten.

Japanse en Koreaanse voertuigen hebben de betrouwbaarheid gedomineerd, terwijl de bouwkwaliteit het domein is geweest van de Duitsers voor massa geproduceerde auto’s, en voor de Britten met namen als Rolls-Royce en Bentley aan de luxekant (ironisch genoeg zijn beide ondertussen eigendom van de Duitsers).

China vormt nu op beide fronten een grote bedreiging. China is ook goed gepositioneerd om auto’s te bouwen voor de juiste prijs. Het betaalt nog steeds relatief lage lonen en heeft miljoenen geschoolde arbeiders die doordrenkt zijn van de sterke productiecultuur van het land. Geschoolde werknemers zijn van vitaal belang om de autokosten te verlagen, omdat ze voertuigen maken die minder aanpassingen of verbouwingen nodig hebben.

Nog een paar troeven

China heeft ook uitstekende scheepvaartverbindingen, met veel autofabrieken in de buurt van Shanghai, ’s werelds grootste scheepvaarthaven. Daarbij de gigafabriek van Tesla, een van de grootste ter wereld, die dagelijks ongeveer 2.000 auto’s kan produceren. Door de auto’s aan een snel tempo van de band te laten rollen , te verzenden en bij de klant te krijgen, worden de kosten snel verlaagd omdat fabrikanten eerder worden betaald. Ook van cruciaal belang is China’s enorme toeleveringsketen voor componenten – het is al een grote exporteur van auto-onderdelen naar andere landen. Dit alles leidt tot enorme schaalvoordelen die nergens anders bestaan ​​en die moeilijk te repliceren zijn.

Toegegeven, de meeste Chinese auto’s hebben de afgelopen tien jaar niet het ontwerp of de prestaties gehad die westerse kopers verwachten, dus zijn er in Europa niet genoeg verkocht om de gevestigde orde zorgen te baren. Toch is dit snel aan het veranderen. Start-ups zoals Polestar (eigendom van het Chinese Volvo) bouwen voertuigen die een uitstekende bouwkwaliteit combineren met de veiligheidskenmerken, het ontwerp en de prestaties die westerse kopers eisen. De verkoop van de elektrische SUV Polestar 2 is zelfs beter dan die van de Tesla Model 3 in Zweden en Noorwegen.

Xpeng en Nio komen eraan

Het vergelijken van voertuigen die zowel in het westen als in China worden gebouwd, is overigens bijzonder verhelderend. Tesla’s Model 3- en Model Y-auto’s worden beide gebouwd in de VS en China, en eigenaren in Europa hebben gemeld dat de Chinese versies beter zijn.

Polestar en Tesla hebben beide zeer moderne fabrieken en zijn volledig elektrisch. Beide zijn ontworpen in het westen, net als BMW’s iX3, een andere volledig elektrische SUV die in China is gebouwd voor export naar Europa. Net als Polestar en Tesla profiteert de iX3 onder meer van de Chinese toeleveringsketen op het gebied van EV-batterijen.

Toch lopen in China ontworpen en gebouwde voertuigen niet ver achter in hun ontwerp (zo niet gelijk), en beginnen ze de Europese markten binnen te dringen. Xpeng is een Chinese start-up die alleen elektrische voertuigen produceert. Na goed te hebben verkocht in China, zet het zijn eerste stappen in Europa via Noorwegen met zijn G3-model. Recensies van deze compacte SUV door de gevestigde autopers waren goed. Nio is een andere Chinese fabrikant die grote vooruitgang boekt om een ​​wereldwijde naam te worden in puur elektrische voertuigen.

Het is nog te vroeg voor deze volledig in China ontworpen auto’s om de markt over te nemen, en er is altijd de mogelijkheid dat geopolitiek de vooruitgang verstoort. Maar het lijkt erop dat uiteindelijk alle ingrediënten aanwezig zijn voor de Chinezen om dat in de nabije toekomst klaar te spelen. De volgende revolutie in de auto-industrie is het vervangen van benzine- en dieselvoertuigen door elektrische. Met alle voordelen van China kan het moeilijk anders dan dat het deze verschuiving gaat leiden en uiteindelijk de thuisbasis zal worden van de beste auto’s ter wereld.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20