Ziekenfondsen: ‘Vertrekt u toch naar een rode zone? Dan zijn de risico’s voor u’

Mutas, de gezamenlijke bijstandsdienst voor zowat 8,8 miljoen leden van verschillende ziekenfondsen, waarschuwt: wie naar een rode zone afreist, moet geen medische reisbijstand verwachten.

Sinds vorige vrijdag heeft de FOD Buitenlandse Zaken het geweer van schouder veranderd: om zich te schikken naar een gemeenschappelijk Europees beleid zijn rode zones niet langer verboden terrein.

Een quarantaine is dan ook niet meer verplicht wanneer u terugkomt uit zo’n gebied. U moet wel nog steeds het het locatieformulier invullen samen, 48 uur voor uw terugkeer. Naargelang het resultaat daarvan kan u gevraagd worden om uzelf 7 dagen te isoleren, in plaats van het vroegere 14 dagen. U moet zich ook laten testen bij het minste symptoom.

Maar wat als u een gezondheidsprobleem ondervindt op uw reisbestemming? Mutas, dat de meeste van de Belgische mutualiteiten verenigt, schept duidelijkheid met een persbericht: ‘De strikte ontrading wordt beschouwd als een negatief reisadvies, wat een dekking vanuit de aanvullende verzekering uitsluit’

Hoewel de FOD Buitenlandse Zaken het niet langer verbiedt om naar rode zones te reizen, wordt het namelijk wel nog steeds ‘strikt afgeraden’. Belangrijk om te noteren is dat het ‘de kleurencode op de vertrekdatum is, die bepalend is voor de dekking’. Als uw bestemming pas tijdens uw verblijf een rode zone wordt, behoudt u dus het recht op medische reisbijstand.

Meer