‘Zieke man’ Europa begint aan herstel: dodentol daalt, lockdowns versoepelen

Het continent dat het zwaarst getroffen werd door Covid-19 krabbelt langzaam recht. In Italië en Spanje mogen burgers na weken van afzondering opnieuw de straat op, verschillende landen heropenen (delen van) hun economie.

Spanje noteerde zondag de laagste dodentol sinds midden maart, met 164 sterfgevallen door Covid-19. Dat brengt het totaal aantal Spaanse slachtoffers op 25.264. Zaterdag mochten volwassenen in Spanje voor het eerst in zeven weken sporten in de buitenlucht. 

Ook Frankrijk en Italië rapporteerden hun laagste sterftecijfer in weken, respectievelijk 135 en 174. Net als in ons land beginnen de Europese grote jongens lockdowns te versoepelen vanaf vandaag. 

Strakke Italiaanse lockdown

Zeker in Italië is dat een belangrijke ommekeer. Het mediterrane land kende de langste en waarschijnlijk de meest strikte lockdown van het continent. Alles, behalve apotheken en voedselwinkels, was gesloten vanaf 12 maart. 

Vandaag mogen Italianen opnieuw kuieren door de straten en familie bezoeken, voor de eerste keer in negen weken. Vier miljoen mensen keren terug naar hun bouwwerven en fabrieken. Het land begint aan een moeizame economische en emotionele revalidatie.

De beelden van de overrompelde Italiaanse ziekenhuizen waren schrikwekkend, minstens 28.884 Italianen lieten eenzaam het leven aan beademingsmachines. De Italiaanse economie, de derde grootste in de eurozone, zal dit jaar meer krimpen dan in eender welk jaar sinds de Grote Depressie. 

Het is slechts een fractie van de normaliteit die terugkeert. Reizen tussen regio’s is nog steeds verboden, en ook vrienden bezoeken is uit den boze.

In eigen land

In ons land ging de dodentol zaterdag onder het symbolische cijfer van 100. Dat was het laagste peil sinds midden maart. Vanaf vandaag mogen bedrijven ook heropstarten en krijgen we iets meer vrijheid. Winkels blijven nog zeker gesloten tot 11 mei. 

Virologen zullen de besmettingsgraad in hun respectieve landen goed monitoren tijdens de versoepeling. Het hoofd van de Belgische expertengroep, professor Erika Vlieghe, liet dit weekend aan Le Soir weten dat er een tweede, nog strenger, lockdownplan klaarstaat voor als de besmettingen opnieuw de hoogte ingaan.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20