Een zichtrekening waarmee je geld kan afhalen in een krantenwinkel: is dat iets voor jou?

De Franse grootbank BNP Paribas heeft Nickel gelanceerd in ons land. Dankzij die dienst kan je onder meer geld geld opvragen van je rekening in een krantenwinkel. BNP Paribas wil met Nickel de komende vijf jaar zo’n 300.000 klanten aantrekken. Maar is die nieuwe dienst interessant voor iedereen?

BNP Paribas heeft maandag Nickel gelanceerd in zo’n twintig krantenwinkels in ons land. Daar zullen heel snel andere krantenwinkels bijkomen, want de Franse bankenreus wil binnen vijf jaar 1.400 verkooppunten en 300.000 klanten tellen. Nickel is een start-up die de grootbank in 2017 heeft overgenomen.

Is het iets voor jou?

Met de introductie van Nickel brengt BNP Paribas een businessmodel naar ons land dat het inmiddels in Frankrijk heeft uitgerold. De start-up werkt bij onze zuiderburen samen met tabakszaken. De dienstverlening is in de eerste plaats interessant voor mensen die niet meteen een bankautomaat of -kantoor in hun buurt hebben. Zij kunnen dankzij de nieuwe dienstverlening aankloppen bij een lokale krantenwinkel om een aantal bankzaken te regelen.

Het gaat hier voor alle duidelijkheid om basisbankdiensten, vergelijkbaar met een gewone zichtrekening. Dat betekent dus dat je de Nickel-rekening kan gebruiken om onder meer geld af te halen, je transacties op te volgen, geld over te schrijven en doorlopende opdrachten in te stellen.

Prijskaartje

De Nickel-rekening is wel niet gratis. Voor de goedkoopste formule betaal je 20 euro per jaar. BNP Paribas biedt ook andere formules aan, waarvan het prijskaartje kan oplopen tot 100 euro per jaar. Bij die zichtrekeningen krijg je wel een kaart waaraan verschillende verzekeringen zijn gekoppeld.

Voorts kan je met een Nickel-rekening slechts drie gratis geldopnames per maand doen in een krantenwinkel. Daarna betaal je 0,5 euro per opname. Voor een geldopname aan een bankautomaat (in eigen land) loopt het prijskaartje op tot 1,5 euro, leert het tariefblad op de site. De tarieven in het buitenland kunnen variëren. Als je kiest voor de duurste formule – Nickel Metal – kan je kosteloos geld opvragen aan een bankautomaat in de eurozone. Om in een krantenwinkel geld te storten op je Nickel-rekening betaal je een bijdrage van 2 procent van het gestorte bedrag. Stortingen via een overschrijving zijn gratis.

Hoe duur is Nickel in vergelijking met de traditionele banken? Om te beginnen ligt de jaarlijkse bijdrage (20 euro) voor het basispakket lager dan wat je betaalt bij het merendeel van de banken. Maar de kosten voor de geldopnames liggen wel fors hoger. Bij alle betalende zichtrekeningen kan je immers kosteloos geld opvragen aan een bankautomaat (in de eurozone). Indien je een gratis zichtrekening opent bij een bank betaal je doorgaans 0,5 euro per geldopname, wat dus minder is dan bij Nickel. Een Nickel-rekening is dan ook minder interessant voor mensen die vlotjes toegang hebben tot een bankautomaat of -kantoor.

BNP Paribas richt met Nickel ook zijn pijlen op mensen die bijvoorbeeld wegens vroegere betalingsmoeilijkheden problemen hebben om bij een traditionele bank een rekening te openen.

(lb)

Meer