Zeven bewoners woonzorgcentrum overleden aan Colombiaanse variant van coronavirus

Zeven bewoners van het woonzorgcentrum Ter Brug in Zaventem zijn volgens onderzoek van de KU Leuven overleden aan de zogenaamde Colombiaanse variant van het coronavirus. Dat meldt VRT NWS. De gestorven bewoners waren volledig gevaccineerd.

Waarom is dit belangrijk?

De Colombiaanse variant van het coronavirus is relatief nieuw en zeldzaam in België. Het heeft nog geen Griekse naam gekregen zoals de Britse (Alpha) en de Indiase (Delta) varianten. Virologen volgen de verspreiding van deze nieuwe variant op voet.

Op 16 juli werden twee bewoners van Ter Brug positief bevonden aan het coronavirus. Het woonzorgcentrum zou na die vaststelling van besmetting de nodige maatregelen hebben getroffen.

De directie heeft de volledige afdeling waar de besmettingen werden vastgesteld in quarantaine gezet. “Uiteindelijk hebben twintig bewoners op die afdeling positief getest”, zei Kathleen Boydens hoofd zorg en HR bij het woonzorgcentrum in het programma De Ochtend op Radio 1.

Na onderzoek van de KU Leuven, bleek dat zij allemaal besmet waren met de Colombiaanse variant van het coronavirus.

“Geen idee hoe de besmetting is binnengekomen”

“In de eerste week na de eerste positieve testen waren de symptomen bij de positief geteste bewoners eerder mild. Maar na enkele dagen werden de symptomen bij sommige bewoners zwaarder, waardoor ze zuurstof moesten krijgen”, zei Boydens.

Zeven van de twintig besmette bewoners zijn helaas overleden. Een van hen was al terminaal en een andere bewoner was al palliatief. Maar er zijn ook bewoners die voor de besmetting nog in goede gezondheid waren. Het woonzorgcentrum telde in totaal 28 bewoners.

Zorgwekkend is dat alle twintig bewoners die besmet geraakten, volledig gevaccineerd waren tegen het coronavirus en dat het dodentol zo hoog was. Het personeel, buiten een jobstudent die in de keuken werkte was ook gevaccineerd. “We hebben geen idee hoe de besmetting is binnengekomen op de afdeling. Het moet sowieso via personeel of bezoekers gebeurd zijn”, reageerde Boydens.

“Goed in de gaten houden”

“We weten dat die nieuwe variant sinds eind juni teruggevonden wordt in ons land, maar in hele kleine percentages”, zegt viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) aan VRT NWS. “De overgrote meerderheid is de Indiase variant, de zogenoemde Deltavariant. Die is verantwoordelijk voor meer dan 95 procent van de besmettingen. 4 procent is de Britse of Alfavariant en 1 procent zijn dan nog een paar andere varianten.”

Hoewel de Colombiaanse variant met veel aandacht wordt opgevolgd, zegt Van Ranst dat de variant virologen nog geen grote zorgen baart. “Het is een variant die we goed in de gaten moeten houden, omdat die in de laatste weken ook in andere landen opduikt”, aldus Van Ranst.

(lb)

Lees ook:

Meer
Lees meer...
Markten