Zelfs Xi Jinping heeft schrik om de pensioenleeftijd te verhogen

Over de hele wereld is de pensioenleeftijd verhogen een van de lastigste uitdagingen die een regering kan aangaan. Zelfs in China. Het land gaat de komende vijf jaar de wettelijke pensioenleeftijd geleidelijk optrekken. Het idee is echter zeer onpopulair bij de Chinezen. De machthebbers in Peking, niet van een kleintje vervaard, hoeden zich voor de gevolgen.

Waarom is dit belangrijk?

Over de hele wereld is het verhogen van de pensioenleeftijd naar voren gekomen als een van de lastigste uitdagingen die een regering kan aangaan. Dat geldt zelfs voor autocratieën als China en Rusland.

China heeft een van de laagste pensioenleeftijden ter wereld: 50 voor vrouwelijke arbeiders, 55 voor vrouwelijke bedienden en 60 voor de meeste mannen. De regering heeft nog geen details van haar plan bekendgemaakt, maar het stuit op naar Chinese normen enorm verzet. Zowel bij oudere werknemers die zich bedot voelen, als bij jonge Chinezen, die zich zorgen maken dat de concurrentie om banen, die al hevig is, zal toenemen. Arbeiders met fysiek veeleisende banen, die nog steeds de meerderheid

Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20