Zelfrijdende taxi’s doen intrede in Korea

Drie bestuurderloze auto’s rijden vanaf deze week rond in Seoul, de hoofdstad van Korea. Dat kondigde de stad maandag aan. Een ritje bestellen, doe je simpelweg met een app.

“Het is de eerste stap in de richting van een nieuw tijdperk en van de commercialisering van autonome voertuigen”, zegt een ambtenaar van de Seoul Metropolitan Government. “Burgers kunnen vrij gebruikmaken van de zelfstandige voertuigen.”

Dit jaar gratis

Vanaf dinsdag zullen de drie autonome auto’s beschikbaar zijn om passagiers rond het Digital Media City (DMC) Station in Seoul te brengen. DMC is nabijgelegen aan appartementencomplexen en kantoorgebieden in het Sangam-dong-gebied in het westen van de stad.

Tegen eind december zouden er drie extra zelfrijdende bussen komen die rondrijden in het DMC-station, het WK-stadion en het WK-park. De zes voertuigen zullen daar om beurten gaan rijden.

Het stadsbestuur zei dat het streeft naar een toename van het aantal autonome voertuigen in het Sangam-dong-gebied, tot meer dan vijftig in 2026.

Passagiers kunnen instappen door het voertuig op te roepen via een app. De stad is van plan om de dienst gratis in te voeren voor ongeveer een maand, om dan over te schakelen naar betaald vervoer in januari.

Robottaxi’s

Burgemeester van Seoul Oh Se-hoon was de eerste passagier voor de zelfrijdende auto’s en reisde tijdens een promostunt ongeveer 2,9 kilometer, van het S-Plex Center naar de voorkant van Gugak Broadcasting System.

De twee exploitanten van de drie auto’s zijn 42dot en SWM. De bedrijven kregen van de stad een licentie om te fungeren als transportbedrijf.

“We zijn van plan om stedelijke, zelfrijdende bussen te exploiteren rond de Cheonggyecheon (beek die door Seoul loopt, red.) begin volgend jaar, en samen te werken met particuliere bedrijven in het stadscentrum om de exploitatie van robottaxi’s uit te breiden.”

(bzg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20