Zeespiegelstijging zou pak erger kunnen zijn dan gevreesd blijkt uit nieuw klimaatmodel

De stijging van de zeespiegel door de klimaatverandering zal waarschijnlijk sneller en groter zijn dan eerder werd gedacht. Onderzoekers van het Niels Bohr Institute van de Universiteit van Kopenhagen zijn van mening dat de niveaus tegen 2100 tot wel 1,35 meter zouden kunnen stijgen.

In zijn meest recente beoordeling zei het Intergovernmental Panel on Climate Change dat het onwaarschijnlijk is dat de zeespiegel tegen 2100 boven de 1,1 meter zal stijgen. Maar klimaatonderzoekers van het Niels Bohr Institute van de Universiteit van Kopenhagen zijn van mening dat de niveaus tegen 2100 tot wel 1,35 meter zouden kunnen stijgen.

Toen ze historische gegevens over de zeespiegelstijging gebruikten om verschillende modellen te valideren waarop het IPCC zijn beoordeling baseerde, vonden ze een afwijking van ongeveer 25 centimeter, stellen ze in een paper gepubliceerd in het tijdschrift Ocean Science.

Niet gevoelig genoeg

De modellen die momenteel worden gebruikt om voorspellingen van de zeespiegelstijging te baseren, zijn niet gevoelig genoeg volgens klimaatwetenschapper Aslak Grinsted, co-auteur van de studie en universitair hoofddocent aan het Niels Bohr Instituut. Zijn team ontdekte verschillen in de snelheid van de zeespiegelstijging die we zien wanneer we toekomstige scenario’s vergelijken met waarnemingen die teruggaan in de tijd.

De voorspellingen die door het IPCC worden gebruikt, zijn gebaseerd op een samenraapsel van modellen voor ijskappen, gletsjers en thermische uitzetting of opwarming van de zee. Maar, zegt Grinsted, er was soms slechts een beperkte hoeveelheid gegevens beschikbaar voor de modellen om op te testen. Er waren praktisch geen gegevens over de smeltsnelheid van Antarctica vóór satellietwaarnemingen in de jaren negentig bijvoorbeeld. Grinsted ontdekte dat hoewel individuele gegevens van 1850 tot 2017 de werkelijke zeespiegelstijging weerspiegelden, de voorspellingen te conservatief waren toen de gegevens werden gecombineerd.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20