‘Zeer serieuze situatie’ in Europa, waarschuwt WHO

De dramatische stijging van het aantal coronagevallen in Europa moet een ‘wake-upcall’ zijn, waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Volgens de WHO-top is de situatie nu precairder dan in maart.

‘We hebben een zeer ernstige situatie voor ons liggen’, vatte WHO-directeur Hans Kluge het donderdag samen tijdens een persconferentie. ‘Het aantal positieve gevallen per week ligt nu hoger dan toen de pandemie in maart een hoogtepunt bereikte.’ Het stijgende aantal gevallen moet dienen ‘als een wake-upcall voor ons allemaal’, vond Kluge, die verwees naar de strenge lockdownmaatregelen in verschillende Europese landen.

Zo liggen de kaarten momenteel in de belangrijkste lidstaten:

  • Spanje telt het hoogste aantal infecties, met 614.360 bevestigde gevallen. Dat blijkt uit cijfers van de wereldvermaarde John Hopkins University. Het land staat op het punt om nieuwe lockdownmaatregelen af te kondigen in gebieden waar het virus welig tiert. Het gaat dan bijvoorbeeld om een inperking van verplaatsingen.
  • In Frankrijk werd woensdag opnieuw een hoog aantal besmettingen gemeld. Met 9.784 vaststellingen is dat net iets onder het record van afgelopen zaterdag, toen er 10.561 infecties bijkwamen. Ook het aantal patiënten op intensieve zorgen stijgt al voor de twintigste dag op rij.
  • In het Verenigd Koninkrijk situeert de alarmerende stijging zich in verschillende delen van Noord-Engeland. Sinds begin deze week moeten de inwoners zich aan een ‘strikte bubbel van zes’ houden. Wie dat verbod op sociale bijeenkomsten aan zijn laars lapt, riskeert een boete van 100 pond (net geen 110 euro). Volgens de Britse openbare omroep BBC zullen er binnenkort stringentere maatregelen volgen.
  • Italië, het epicentrum van de pandemie tijdens de eerste golf, merkt eveneens een stijging van het aantal besmettingen. Het ministerie van Volksgezondheid had het woensdag over 1.452 nieuwe gevallen, komende van 1.229 infecties op dinsdag, met dien verstande dat er in één dag tijd een grote hoeveelheid testen plaatsvonden.

Zowat overal volgt de dodentol de sterke toenames in het aantal besmettingen gelukkig niet. Die vaststelling staat in schril contrast met de toestand in het voorjaar, toen het coronavirus veel dodelijke slachtoffers maakte onder zwakkeren en ouderen. De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt dat dit kan veranderen wanneer de winter zijn intrede maakt.

Meer