Zee van rode cijfers: beurs in Moskou heropent handel in alle Russische aandelen

Russische aandelen daalden vandaag opnieuw toen de Moskouse beurs de handel heropende in álle effecten. De richtinggevende MOEX-index (Moscow Exchange Russia Index) stond, op het moment van schrijven, 2,15 procent in het rood.

Waarom is dit belangrijk?

De beurs werd op donderdag heropend, na te zijn gesloten sinds de Russische inval in Oekraïne een maand geleden. Net na de heropening mocht slechts in aandelen van 33 Russische bedrijven worden gehandeld. Nu kunnen beleggers dus weer - beperkt - in alle aandelen handelen.

Enkele van de grootste Russische bedrijven daalden voor een tweede dag op rij, nadat de index vrijdag in het rood sloot. Kredietverstrekker Sberbank boette bijna 5 procent aan waarde in, oliemaatschappij Lukoil noteerde 1,7 procent lager en aardgasbedrijf Novatek daalde met ongeveer 1,5 procent.

De aandelen stegen donderdag met ongeveer 4 procent, maar daalden vrijdag met een vergelijkbaar bedrag. De index is dit jaar tot nu toe met ongeveer 40 procent gedaald, nadat die op de dag dat de invasie van Oekraïne begon al met 33 procent was onderuitgegaan.

Vorige week hekelden de Verenigde Staten de heropening van de beurs van Moskou; zo noemden gezaghebbenden het een “schertsvertoning”, en een “Potemkin-heropening”. “Dit is geen echte markt en geen duurzaam model”, wordt Daleep Singh, economisch adviseur van het Witte Huis, geciteerd door Business Insider.

Handelsdag van vier uur

De financiële waakhonden van het Poetin-regime hebben beperkingen ingesteld in een poging om de schade aan Russische activa te beperken. Zo mogen buitenlanders geen aandelen verkopen, is de handelsdag verkort tot vier uur, en is short-selling – waarbij beleggers wedden dat een aandeel zal dalen – ook verboden.

De regering heeft het staatsinvesteringsfonds van het land opgedragen 10 miljard dollar opzij te zetten om de financiële markten mogelijk te ondersteunen. Het financiële persagentschap Bloomberg meldde vrijdag echter dat het geld tot dusver nog niet is gebruikt.

Venijnige recessie

Russische aandelen hebben in 2022 het slechtst gepresteerd in de wereld. Rusland, dat vanwege het geweld in Oekraïne een internationale paria is geworden, zal naar verwachting in een venijnige recessie belanden dit jaar.

Zo ramen analisten van IHS Markit dat de Russische economie dit jaar met 11 procent zal krimpen, en dat de inflatie meer dan zal verdrievoudigen – tot meer dan 20 procent. De economie van het land zal volgens hun prognose pas in 2030 weer volledig de omvang van voor de oorlog hebben.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20