Janet Yellen: “Prijsplafond Russische olie is een van de krachtigste wapens die we hebben om de inflatie te bestrijden”

De G7-landen willen een prijsplafond op Russische olie instellen. “Het is een van de beste wapens waarover wij beschikken om de torenhoge inflatie te bestrijden”, zei Janet Yellen, Amerikaans minister van Financiën, donderdag in een speech voor de ministers van Financiën en centrale bankiers uit de Groep van 20 (G20).

Deze week komen de ministers van Financiën en de centrale bankiers uit de G20-landen samen in Bali om onder meer de torenhoge inflatie te bespreken. Naar aanleiding van die bijeenkomst heeft Yellen een speech gegeven. Die kwam er net na de publicatie van het Amerikaanse inflatierapport woensdag. Daaruit bleek dat geldontwaarding aan de overkant van de Atlantische Oceaan vorige maand uitkwam op 9,1 procent, het hoogste niveau sinds 1981.

Stijgende energieprijzen

Net zoals in onze contreien is het hoge inflatiecijfer voornamelijk het gevolg van de opgelopen energieprijzen. “Hoge energiekosten hebben deze week sterk bijgedragen tot de stijging van de inflatie in de Verenigde Staten “, zei Yellen. “Ook elders in de wereld zien we de negatieve neveneffecten van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Ik denk dan in het bijzonder aan de toegenomen energieprijzen en de voedselonzekerheid.”

Ze voegde eraan toe dat de VS zullen blijven samenwerken met de partners om de andere landen in de wereld te helpen die door de oorlog in Oekraïne worden getroffen. “Ik heb het daarbij onder meer over het aanpakken van voedselonzekerheid, en het ontwerpen en implementeren van een prijsplafond voor Russische olie”, klonk het.

“Zo’n prijsplafond is een van de krachtigste wapens die we hebben om de inflatie te bestrijden. We kunnen er op die manier voor zorgen dat gezinnen wereldwijd minder moeten betalen voor brandstof of producten uit de supermarkt”, ging ze verder. “Door zo’n prijslimiet wordt het voor Vladimir Poetin ook moeilijker om zijn oorlog te financieren.”

Is een prijsplafond wel een goed idee?

Een prijsplafond voor olie werd al op de G7-top besproken. De Amerikaanse bank JPMorgan waarschuwde na die samenkomst dat zo’n maatregel net kan leiden tot hogere olieprijzen. Rusland zou namelijk kunnen reageren met een verlaging van de olieproductie. Volgens de financiële instelling kan de olieprijs in het slechtste geval stijgen tot 380 dollar per vat. Vandaag schommelt die prijs rond 95 dollar.

Ook China waarschuwt voor de funeste gevolgen van zo’n plafonnering. Shu Jueting, de Chinese woordvoerster van het ministerie van Handel, zei donderdag dat een prijsplafond complex zou zijn en de crisis in Oekraïne kan verergeren. Ze riep de landen op om in plaats daarvan vredesgesprekken te voeren.

Yellen schermt dan weer met het argument dat een prijsplafond leveranciers van Russische olie de kans geeft om het zwarte goud te blijven exporteren. “Dat zal consumenten in de hele wereld, ook in China en India, helpen om een piek in de wereldwijde olieprijs te voorkomen”, aldus de Amerikaanse minister van Financiën.

(lb)

Meer