Waarom reist de Chinese president volgende week naar Rusland?

Chinees president Xi Jinping begint zijn derde ambtstermijn meteen met een bezoek aan Moskou voor een ontmoeting met Russisch president Vladimir Poetin.

Waarom is dit belangrijk?

China en Rusland sloten in februari 2022 een partnerschap ‘zonder limieten’, vlak voor de Russische invasie in Oekraïne. Sinds die inval swingen de geopolitieke spanningen de pan uit. Vooral Rusland en het Westen kwamen lijnrecht tegenover elkaar te staan. China bevindt nu in een oncomfortabele positie en noemt zichzelf ‘neutraal’. Het Westen fronst daarbij de wenkbrauwen, maar hoopt dat China niet overstag gaat naar de Russische zijde. Dat de Chinese president zijn Russische evenknie bezoekt, wordt daarom nauwlettend in de gaten gehouden.

De essentie: De ontmoeting komt er in de nasleep van het vredesplan dat Beijing vorige maand eind februari lanceerde als oplossing voor de oorlog in Oekraïne.

  • Eind februari reisde de Chinese topdiplomaat Wang Yi ook al naar Moskou, waarna er geruchten opdoken dat Xi Jinping in de nabije toekomst ook de Russische hoofdstad zou bezoeken. Zijn bezoek, gepland voor volgende week, komt alleen eerder dan verwacht, aldus Reuters.
  • Waarom Xi afreist naar Moskou is niet volledig duidelijk, maar hoogstwaarschijnlijk zal er gesproken worden in het kader van de oorlog in Oekraïne. China wil zich een bemiddelende rol toe-eigenen in het conflict tussen Rusland en Oekraïne.
    • Het vredesvoorstel bestaande uit twaalf punten dat China op tafel legde, werd door het Westen sceptisch onthaald en zou vooral in het voordeel van Rusland zijn. Maar Rusland zelf loopt ook niet echt warm voor het vredesplan.
    • China ziet zichzelf meer en meer als de opkomende grootmacht die de wereldorde moet aanpassen. Het Oost-Aziatische land meet zich daarom vaker de rol aan van bruggenbouwer. Vorige week nog zette het zo de Verenigde Staten een hak door in het Midden-Oosten een trilateraal akkoord tussen aartsrivalen Iran en Saoedi-Arabië te bekomen. De voorbije decennia had de VS nochtans in die regio de meeste invloed.

Gesprek met Zelensky

Opmerkelijk: Dit is Xi’s eerste reis naar het buitenland sinds hij vorige week op het Nationaal Volkscongres herkozen werd voor een historische derde ambtstermijn als staatsleider.

  • Na dat bezoek zou Xi ook voor het eerst een virtueel gesprek plannen met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky sinds de oorlog in Oekraïne. Die laatstgenoemde had daarvoor geijverd toen China het vredesvoorstel lanceerde.
    • Er begon trouwens steeds kritiek te komen op de ‘neutrale’ positie van China aangezien Beijing wel actief contact onderhoudt met Moskou, maar niet met Kyiv.
  • Voor de oorlog was China de grootste handelspartner van Oekraïne. Het investeerde ook veel infrastructuurprojecten in het Oost-Europese land als onderdeel van het Belt and Road Initiative.

(kg)

Meer