Wordt Saoedi-Arabië een nieuwe aandeelhouder van de ‘Brics-bank’?

Daarmee zou de New Development Bank (NDB), de ontwikkelingsbank van de Brics-landen, haar financiën terug wat sterker maken. Sinds de oorlog in Oekraïne zijn namelijk heel wat Russische middelen bevroren.

Waarom is dit belangrijk?

 Met de toetreding van Saoedi-Arabië heeft het de ontwikkelingsbank terug een lid met diepe zakken in de rangen.

In het nieuws: De gesprekken met Saoedi-Arabië vinden plaats terwijl de bank zich voorbereidt op een formele evaluatie van zijn financieringsopties. Dat bericht the Financial Times. 

  • Extra fondsen zouden de bank ten goede komen. Als medeoprichter houdt Rusland 19 procent van de aandelen in de instelling. Omwille van de oorlog zag de NDB zich genoodzaakt om, in lijn van de westerse sancties, zo’n 1,7 miljard dollar van langs de Russische zijde op pauze te zetten.
  • De NDB heeft wat problemen met het vergaren van middelen. Financieringsmogelijkheden zijn “het belangrijkste op dit moment”, zei Ashwani Muthoo, directeur-generaal van het onafhankelijke evaluatiebureau van de NDB.
  • Ook the Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB), eveneens een geldschieter voor ontwikkelingsprojecten, bevroor zijn Russische gelden.

De sancties

  • Ratingagentschap Fitch zag het risico alleszins als te groot. De kredietscore van de NDB werd vorig jaar in juli door het agentschap verlaagd naar AA, komende van AA+.
  • Het is opvallend dat de ‘Brics-bank’ in die mate rekening houdt met sancties die door het Westen opgelegd zijn. De bank heeft haar naam te danken aan de ontwikkelende economieën Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika. Ze werd net, samen met het landenblok Brics, in het leven geroepen om een tegenwicht te bieden aan de sterke westerse instellingen.
  • Bangladesh, Egypte, Uruguay en de Verenigde Arabische Emiraten zijn leden van de New Development Bank.
Meer