Wordt ITA Airways zusterbedrijf van KLM?

ITA Airways, de genationaliseerde erfopvolger van het gekapseisde Alitalia, lijkt op weg naar een alliantie met Air France en KLM. De Italiaanse staat start exclusieve onderhandelingen over een verkoop van ITA op met een consortium waartoe ook het Amerikaanse Delta Airlines behoort.

De trekker van het consortium is investeringsgroep Certares. Met de hulp van de groep Air France-KLM en Delta hoopt de investeringsgroep 60 procent van ITA Airways te kunnen kopen. De Italiaanse staat zou met de overige 40 procent aan boord blijven als grote minderheidsaandeelhouder.

Het Italiaanse ministerie van Financiën bevestigt in een beknopt communiqué dat de exclusieve onderhandelingen opgestart worden. Rome houdt wel nog een slag om de arm. “Er zullen alleen bindende overeenkomsten worden ondertekend als de inhoud volledig bevredigend is voor de publieke aandeelhouder”, staat te lezen.

Verkiezingen

Ook een groep rond het Duitse Lufthansa (het moederbedrijf van Brussels Airlines) had interesse in ITA Airways, maar ontslagnemend premier Mario Draghi kiest dus voor het consortium.

De grote vraag is evenwel of de deal ook na 25 september stand zal houden. Dan vinden er in Italië parlementsverkiezingen plaats, waarbij de kans reëel is dat er een rechts-nationalistische coalitie de meerderheid haalt. Een nieuwe regering zou de verkoop helemaal kunnen terugdraaien. Draghi verklaarde eerder er een punt van te willen maken om de verkoop niet over te laten aan een volgende regering.

Air France-KLM

Het is niet uitgesloten dat Air France-KLM een rechtstreekse aandeelhouder van ITA Airways wordt, al zal dat niet voor meteen zijn.

“Als deze operatie lukt, wordt Air France-KLM een commerciële en operationele partner van ITA, als onderdeel van het consortium onder leiding van Certares”, zegt de Frans-Nederlandse groep over de onderhandelingen. “Air France-KLM investeert in dit stadium niet in de kapitaalstructuur van ITA, maar zou op middellange termijn kunnen overwegen om een minderheidsbelang in ITA te nemen.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20