Worden mondmaskers verplicht? Woensdag krijgen we het antwoord

Premier Wilmès heeft een nieuwe werkgroep opgericht die nadenkt over het dragen van mondmaskers. Of het om een aanbeveling of een verplichting zal gaan, wordt tijdens de Nationale Veiligheidsraad van aanstaande woensdag beslist. Dat meldt de Franstalige zakenkrant L’Echo.

Het dragen van zulke mondmaskers is al sinds het begin van de coronacrisis een onderwerp van discussie. De aanwijzingen zijn vaak tegenstrijdig.

De FOD Volksgezondheid heeft steeds aangegeven dat het dragen van maskers noodzakelijk is voor ziekenhuispersoneel en gehospitaliseerde patiënten. In de openbare ruimte wordt het aangeraden voor mensen met coronasymptomen.

De grafieken die ons dagelijks bereiken laten echter zien dat een veralgemeend maskerbeleid effectief kan zijn, zoals bijvoorbeeld in Azië. Maar geen enkele studie geeft tot nog toe een definitief uitsluitsel over de efficiëntie van het dragen van een masker met betrekking tot het indammen van covid-19. Dat vertraagt de beslissingsneming en maakt de zaak enkel complexer.

Tegelijkertijd kan de overheid geen algemene verplichting opleggen, om de eenvoudige reden dat ons land over onvoldoende voorraad maskers beschikt. Zeker als de (gedeeltelijke) lockdown nog maanden duurt.

Chirurgische of zelfgemaakte maskers?

Tot slot is er de vraag naar het soort maskers. Er bestaan beschermingsmaskers die gereserveerd zijn voor gezondheidspersoneel en patiënten en die een hogere graad van bescherming bieden. Komt er een verplichting voor zelfgemaakte maskers, of zullen chirurgische maskers aan de bevolking worden uitgedeeld? Wordt het een verplichting of een eenvoudige aanbeveling? Het zijn allemaal vragen die door de werkgroep zullen moeten worden beantwoord.

De werkgroep bestaat uit mensen die zetelen in de Hoge gezondheidsraad, het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten, de Gezondheidsadministratie en het Wetenschappelijk comité Coronavirus, dat de regering adviseert.

Maandag zal die groep al een aanbeveling doen aan Sciensano, de federale wetenschappelijke instelling voor volksgezondheid, meldt Le Soir. Het is dan aan de Nationale Veiligheidsraad, onder leiding van de premier, die de aankondiging woensdag officieel zal maken.

In vele Europese landen is het al verplicht

Verschillende Europese landen hebben het dragen van chirurgische maskers al verplicht: dit is het geval in Oostenrijk, Tsjechië, Slowakije, Slovenië en het Groothertogdom Luxemburg. In Frankrijk wordt het al in een aantal steden verplicht, terwijl Spanje het verplicht voor al wie het openbaar vervoer neemt.

Wat er ook beslist wordt, het dragen van een masker zal nooit betere resultaten opleveren dan ‘social distancing’: de 1,5 meter afstand die gerespecteerd moet worden, het wassen van de handen en de discipline om enkel het huis verlaten voor essentiële zaken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20