Live Beursblog – 7 september 2022

15.14 – Goldman Sachs: “Energiekosten stijgen tot 15 procent van Europese bbp”

Analisten van Goldman Sachs schatten dat de energiekosten voor Europese huishoudens deze winter met 200 procent zullen stijgen in vergelijking met vorig jaar. De kostenpiek zal naar verwachting begin volgend jaar bereikt worden als de huidige omstandigheden niet veranderen. In dat geval zouden de energiefacturen van de huishoudens in de eurozone liefst 15 procent van het Europese bbp voor hun rekening nemen.


12.48 – Rotdag voor Bitcoin en Ethereum

Vrijwel alle cryptomunten duiken in het rood. Bitcoin staat bijna 6 procent lager tegenover een dag eerder en is met 18.760 dollar intussen diep onder de psychologische grens van 20.000 dollar gedoken. Ethereum verliest zelfs bijna 9 procent en kan nog net boven 1.500 dollar blijven.


11.39 – Carrefour wordt beschuldigd van belastingfraude in Italië

Volgens het persagentschap Bloomberg wordt de Franse retailer Carrefour beschuldigd van belastingfraude in Italië. Ook andere retailers worden volgens het persbureau verdacht. De impact daarvan op de aandelenkoers blijft eerder beperkt. Na zo’n twee uur handelen, noteert Carrefour 0,3 procent in het rood.


10.58 – Europese energiebedrijven riskeren margin call van 1,5 biljoen euro

Europese energiebedrijven kijken aan tegen een vloedgolf van margin calls die zou neerkomen op zeker 1,5 biljoen euro. Die bedrijven kunnen de waarde van hun onderpand namelijk met moeite ondersteunen door de enorme prijsschommelingen op de energiemarkt.

Verschillende stroombedrijven zullen overheidssteun nodig hebben om de klap te helpen opvangen, zei energiefirma Equinor dinsdag tegen Bloomberg.


10.39 – KBC Securities verlaagt koersdoel IBA

KBC Securities heeft woensdag het koersdoel voor IBA verlaagd van 20,50 naar 19,00 euro, maar met een ongewijzigd koopadvies

Volgens de analisten lieten de halfjaarcijfers van de protonspecialist een sterke operationele dynamiek zien. Terwijl IBA sterk met protontherapie presteerde, stelde de prestatie van de divisie Other Accelerators wel iets teleur, opperden de analisten. 


10.22 – Minder vertrouwen in Oxurion

Degroof Petercam heeft het koersdoel voor Oxurion (het voormalige Thrombogenics) stevig verlaagd van 1,30 naar 0,26 euro met wel nog een onveranderd Houden advies, in een reactie op de halfjaarupdate van de biofarmaceut. Degroof gaat in zijn model nu uit van 208 miljoen uitstaande aandelen als gevolg van de conversie van obligaties, waar dit voorheen 52,6 miljoen was.


09.26 – Vliegende start voor Colruyt

De Brusselse beurs is woensdagochtend lager van start gegaan. Kort na de beursbel daalde de Bel20 0,6 procent tot 3.551,27 punten. In de hoofdindex vliegt Colruyt liefst 7,1 procent hoger. Handelaar Bert van der Pol van Today’s Group wees op een koopadvies van Goldman Sachs.

08.39 – Stijging Chinese export valt tegen

China heeft in augustus meer geëxporteerd, maar de stijging viel tegen. Dit bleek woensdag uit cijfers van de Chinese overheid.

In dollars nam de export van China met 7,1 procent op jaarbasis toe. Dat is duidelijk minder dan de stijging van 18 procent op jaarbasis in juli, maar ook minder dan wat de markt had verwacht. Die ging uit van een stijging met 12,5 procent.

De import steeg op jaarbasis met 0,3 procent, en ook hier lag de toename beduidend onder de plus van een maand eerder van toen 2,3 procent. De markt rekende op een toename van 1,5 procent voor augustus.

Het Chinese handelsoverschot kwam over augustus uit op 79,4 miljard dollar tegen een overschot van 101,3 miljard dollar in juli. Dat is ook bijna 14 miljard dollar minder dan waarop analisten hadden gerekend.

08.37 – Productiedaling Duitse industrie valt mee

 De productie van de Duitse industrie is in juli minder gedaald dan verwacht. Dit bleek woensdag uit cijfers van Destatis, het Duitse bureau voor de statistiek. De productie, gecorrigeerd voor seizoensinvloeden en werkdagen, lag in juli 0,3 procent lager dan in juni. De verwachting van economen was dat de productie op maandbasis met 0,5 procent zou dalen.

08.29 – Tack sleutelt aan ruilbod Tessenderlo

Luc Tack, de West-Vlaamse ondernemer achter de chemiegroep Tessenderlo en de weefgetouwenbouwer Picanol, wil de twee bedrijven fuseren. Bedoeling was om elk aandeel Picanol te ruilen voor 2,43 aandelen Tessenderlo. Hij heeft nu het ruilbod, dat op 8 juli werd bepaald, aangepast. Door die wijziging zal één aandeel van Picanol ingeruild kunnen worden voor 2,36 aandelen van Tessenderlo.

07.47 – Lagere opening voor Europese beurzen

De Europese beurzen gaan woensdag een lagere opening tegemoet. IG voorziet een openingsverlies van 126 punten voor de Duitse DAX, een min van 61 punten voor de Franse CAC 40 en een daling van 61 punten voor de Britse FTSE 100.

07.22 – Rijkste man van Duitsland wil meer Lufthansa-aandelen kopen

Klaus-Michael Kühne overweegt zijn aandeel van 15,01 procent in de nationale luchtvaartmaatschappij van Duitsland uit te breiden, zo bleek dinsdag laat uit een filing die door het persagentschap Bloomberg werd ingezien. De logistieke magnaat, en met een fortuin van 31,3 miljard euro de rijkste Duitser, heeft eerder dit jaar de Duitse staat ingehaald als de grootste aandeelhouder van de luchtvaartmaatschappij.

Meer
Liveblog
Laurens Bouckaert, Niels Saelens en Emmanuel Vanbrussel
Laurens Bouckaert, Niels Saelens en Emmanuel Vanbrussel
Laurens Bouckaert, Niels Saelens en Emmanuel Vanbrussel
Laurens Bouckaert, Niels Saelens en Emmanuel Vanbrussel
Laurens Bouckaert, Niels Saelens en Emmanuel Vanbrussel
Laurens Bouckaert, Niels Saelens en Emmanuel Vanbrussel
Meer Liveblog
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20