Wisselen van winter- naar zomerbanden toegelaten

Het wisselen van winter- naar zomerbanden wordt gezien als een essentiële herstelling en is voortaan toegelaten. Dat staat in de nieuwste versie van de vaak gestelde vragen aan het Nationaal Crisiscentrum.

Garages, bandenwerkplaatsen en reparateurs van voorruiten mogen hun activiteiten heropstarten, op voorwaarde dat ze op afspraak werken en maatregelen rond social distancing. Ze mogen enkel dringende reparaties uitvoeren, die noodzakelijk zijn om de veiligheid van het voertuig te garanderen. Het gaat dan bijvoorbeeld om de vervanging van winterbanden door zomerbanden.

Mobiliteitsclub VAB reageert in de krant Het Laatste Nieuws tevreden op het nieuws. ‘Rondrijden met winterbanden bij warme temperaturen houdt extra risico’s in’, klink het. Bij temperaturen boven 7 graden Celsius is de remweg van winterbanden langer dan die van zomerbanden. Bovendien is de kans op slijtage groter.

Nog volgens VAB vervangt 70 procent van de automobilisten de winterbanden normaal gezien vóór mei, terwijl nu nog 95 procent van de wissels moet gebeuren. De vrees bestaat dan ook dat automobilisten niet zullen wisselen, met nefaste gevolgen volgende winter.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20