Winkelcentra hebben het moeilijk, maar winkels in luchthavens doen het uitstekend

De traditionele retail maakt een bijzonder moeilijke periode door. Shoppingcenters en winkelstraten krijgen steeds minder bezoek. Vele retailers zoeken dan ook naar alternatieve verkooppunten om klanten te vinden. Voor vele merken zijn luchthavens daarbij een lucratieve uitwijkmogelijkheid gebleken. Dat zegt Nathaniel Meyersohn, redacteur bij CNN Business, op basis van een aantal rapporten over de prestaties van luchthavenshops.

“De demografie van de reizigers verandert,” zegt Nathaniel Meyersohn. “Steeds meer mensen krijgen toegang tot de luchtvaart. De detailhandel in de luchthavens kent dan ook een bijzonder sterke groei. Boston Consulting Group raamt dat de luchthavenshops twee jaar geleden wereldwijd een omzet haalden van 69 miljard dollar. Dat betekende een verdrievoudiging op vijftien jaar tijd.”

“Merken zoals Moncler, Jack Daniel’s, Colgate en Estee Lauder hebben hun aanwezigheid op wereldwijde luchthavens de voorbije periode sterk uitgebreid. Daarbij hopen ze dat de wachttijden voor vluchten de reiziger tot impulsaankopen zullen aanzetten.”

Perfecte stemming

De groei van de luchthavenshops steunt volgens Boston Consulting op verscheidene pijlers. De consulent wijst onder meer op de opkomst van de budgetmaatschappijen. “Twee jaar geleden vervoerde de luchtvaart meer dan vier miljoen reizigers,” aldus Boston Consulting. “Dat betekende meer dan een verdubbeling tegenover vijftien jaar voordien.”

De sector verwacht dat die trend zich ook in de toekomst verder zal doorzetten. Consulent NPD Group verwacht dat de trafieken op de luchthavens tot het midden van het volgende decennium jaarlijks met ongeveer 8 procent zal toenemen.

NPD Group wijst erop dat de luchtvaartpassagier gemiddeld zesenvijftig minuten in luchthavenshops doorbrengt. Producenten van luxeproducten, alcohol en cosmetica zien daarin volgens Meyersohn grote opportuniteiten. Brown-Forman, het moederbedrijf van het Amerikaanse whiskey-merk Jack Daniel’s, wijst erop dat reizigers zich in de perfecte stemming bevinden om te shoppen.

“Deze consumenten zijn op vakantie en staan open om nieuwe dingen te ontdekken en te verkennen,” aldus Montgomery Wilson, hoofd global travel van Brown-Forman (BFA). “Deze klanten zoeken naar exclusieve producten om zichzelf te verwennen en geschenken voor vrienden en familie te kopen.”

Exclusiviteit

De divisie global retail vertegenwoordigt inmiddels 4 procent van de totale omzet van Brown-Forman. Het bedrijf verwacht echter dat die bijdrage de volgende jaren nog sterk zal groeien. Brown-Forman heeft zijn whiskey-portfolio voor de luchthavenshops uitgebreid. Men vindt er zelfs producten die exclusief op luchthavens worden aangeboden.

Het Italiaanse modebedrijf Moncler ziet in de luchthavens eveneens een unieke gelegenheid om met de volgende generatie luxeshoppers in contact te komen. De groep heeft dan ook beslist zijn netwerk luchthavenshops gevoelig uit te breiden. Dat geldt ook voor het cosmeticamerk Estee Lauder. Fabrizio Freda, chief executive van Estee Lauder, bekende onlangs de reisretail als de meest opwindende kanaal van zijn sector te zien.

“Het bedrijf investeert aanzienlijk in luchthavenreclame,” zegt Meyersohn. “Het merk opent op luchthavens ook popup-winkels en flagshipstores. In Zuid-Korea test het bedrijf zelfs een concept waarbij de aankopen rechtstreeks bij de passagier in het vliegtuig worden geleverd. Zelfs bedrijven in moeilijkheden zien de luchthavenretail als een strohalm om alsnog het hoofd boven water te houden.”

Meyersohn verwijst daarbij naar de Amerikaanse winkelketen Brookstone, dat vorig jaar al voor de tweede keer een faillissement moest aanvragen. De keten kondigde daarbij aan zijn honderd gewone winkels te sluiten. De vijfendertig luchthavenshops bleven echter behouden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20