‘Windmolens komen stil te staan door klimaatverandering’

Landen moeten bij het bouwen van hernieuwbare energieprojecten, zoals windmolenparken en waterkrachtcentrales, rekening houden met klimaatverandering. Door de opwarming van de aarde verandert het weer en dat heeft gevolgen voor de energieproductie, zegt een team wetenschappers van onder meer het Planbureau voor de Leefomgeving en de Universiteit van Utrecht.

Voor het onderzoek keken ze naar de impact van klimaatverandering op zonne-energie, windenergie, waterkracht en bio-energie in onder meer Zuid-Europa, Azië en Latijns-Amerika. De onderzoekers komen tot de conclusie dat bijvoorbeeld verandering in wind- en waterkracht door klimaatverandering van invloed is op zulke energieprojecten. In de ene regio neemt de wind bijvoorbeeld af, terwijl het ergens anders op de wereld in de toekomst juist harder gaat waaien.

Volgens de wetenschappers komen in grote delen van de wereld waterkrachtcentrales droog te staan en vallen windmolens stil. Zo zou door de toenemende droogte in die regio’s 30 tot 40 procent minder energie opgewekt kunnen worden en leveren windmolens in Japan, Korea en Midden Amerika 5 tot 10 procent minder stroom op door een verandering in windsnelheden.

Andere gebieden zouden juist meer kunnen profiteren van de mogelijkheden van windenergie en waterkracht, stellen de wetenschappers. In bijvoorbeeld Midden-Europa en Zuidoost-Azië zal het vermoedelijk harder gaan waaien en kan met behulp van windmolens meer stroom opgewekt worden. Voor Oost-Afrika en Indonesië kunnen waterkrachtcentrales wellicht interessanter worden.

Meer