Wilmès: ‘We moeten ons best doen om hardere maatregelen te voorkomen’

In een videoboodschap roept premier Sophie Wilmès de bevolking op om de coronamaatregelen strikter na te leven. ‘Het is essentieel dat we elke dag allemaal ons best doen om te voorkomen dat er hardere maatregelen moeten worden genomen’, waarschuwt ze.

De cijfers stijgen zorgwekkend snel, geeft de premier toe. Het gezondheidsinstituut Sciensano rapporteerde afgelopen vrijdag voor het eerst sinds april opnieuw meer dan 1.000 besmettingen. ‘De laatste cijfers die we van de experts krijgen, zijn zorgwekkend. Ze moeten serieus genomen worden’, vindt Sophie Wilmès (MR).

Volgens de premier zijn we erin geslaagd om de tweede golf tijdens de zomer de kop in te drukken. ‘In hartje zomer zijn we erin geslaagd de heropflakkering van de epidemie te vertragen dankzij de maatregelen die we genomen hebben, maar vooral doordat de overgrote meerderheid van ons zich aan de regels hield’, stelt Wilmès.

Nationale Veiligheidsraad

Dat de Belgen – tot groot ongenoegen van de virologen – de discipline wat verloren hebben, begrijpt Wilmès. ‘De onzekerheid is demotiverend. De veelheid aan tegenstrijdige berichten is dat nog meer. Laat ons niet vergeten dat ieder van ons een deel van de oplossing kan zijn’, zegt Wilmès, waarna ze de bekende gouden regels nog eens opsomt.

De oproep om een nieuwe Nationale Veiligheidsraad versneld bijeen te roepen, volgt de premier niet. Ze kondigde aan dat er midden volgende week een nieuwe vergadering op de planning staan. Daar zal een herevaluatie van de maatregelen besproken worden. De befaamde bubbel van vijf zou wel eens plaats kunnen ruimen voor het contactbudget.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20