Wijnmakers in wetsuits: deze Spaanse wijnen rijpen diep in de zee

Wanneer de Spanjaard Borja Saracho een fles wijn wil ontkurken gaat hij daarvoor niet naar zijn wijnkelder. Hij trekt eerder zijn wetsuit aan en duikt zo’n twintig meter onder de baai van Plentzia, op 25 kilometer van Bilbao, waar hij zijn topwijnen bewaart.

De rode en witte wijnen van het wijnhuis Crusoe Treasure aan de Spaanse noordkust rijpen niet in een gekoelde kelder, maar diep in de zee. Tot achttien maanden brengen de wijnen gemaakt van de tempranillo en andere klassieke Spaanse druivensoorten door onder de golven. 

Samen met een klein team kreeg Saracho toestemming om 500 vierkante meter zeebodem te huren in de baai van Plentzia, waar hij speciaal ontworpen kooien naar de bodem liet zinken, waarin de wijnen worden bewaard. Wijnmakers uit heel Spanje toonden al snel interesse in zijn experiment en stuurden flessen op om ze op de bodem van de zee te laten rusten. 

Bovendien fungeren de betonnen constructies waarin de kooien zich bevinden als een kunstmatig rif. ‘Door de wijnkelder daar te plaatsen, creëren we een beschermde ruimte waar veel diersoorten zich kunnen verschuilen en hun nieuwe thuis kunnen bouwen’, zei Anna Riera van het Crusoe Treasure-wijnhuis eerder aan Euronews. ‘Voor ons is het heel belangrijk dat we niet alleen onderwaterwijn produceren, maar dat het een wijn is die op de een of andere manier de zee en het ecosysteem helpt.’

‘Bijna per ongeluk’

‘We zijn een wijnhuis dat is begonnen omdat we van de zee hielden en wilden kijken of we daaronder wijn konden produceren. Het was bijna per ongeluk’, zei Saracho, die vroeger niet eens van wijn hield, vorig jaar aan Fox News. ‘Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in gezonken schepen en verborgen schatten, omdat ik toen ik jonger was meer op zee kwam om mijn astma te verbeteren.’

De Britse krant The Guardian spreekt zelfs van een snel groeiende niche van ondergedompelde wijnkelders. Van Griekenland en Italië tot Chili en de Verenigde Staten, overal lijkt het idee aan te slaan. Sommige wijnmakers, zoals Mark O’Neill, beweren dat de zee een unieke stempel drukt op de wijnen. ‘Als je een goede wijn hebt, zal het een onderscheidend element toevoegen’, zei hij in dezelfde krant. ‘De wijn zal op een andere manier geëvolueerd zijn.’

Lees ook: Wijn in blik: een gat in de markt… of in onze smaak?

(jvdh)

Meer