Wijnexport in EU droogt op

De wijnconsumptie in Europa zal vermoedelijk sterk dalen door het coronavirus. De export naar de Verenigde Staten krijgt dan weer klappen door de tarieven die de VS oplegt.

De Europese Commissie voorspelt dat de wijnconsumptie in de lidstaten zal vallen naar 108 miljoen hectoliter, dat is 24 liter per capita, per jaar. Dat is 8 procent minder dan in de voorbije vijf jaar op hetzelfde moment.

Vooral retailers geraakt

De prijs van wijnen die in winkels verkocht worden, is licht gestegen. Dat is goed voor 70 procent van de consumptie, maar is volgens analisten niet voldoende om te compenseren voor de scherpe val in verkoop aan de horeca.

De impact van die vallende prijs is niet overal gelijk. Wijnkopers drinken vooral gemiddeld geprijsde wijn, eerder dan schuimwijn. Die laatste wordt vooral gekocht en gedronken op restaurant en in bars.

Export

Van de wijnexport wordt verwacht dat die 14 procent valt ten opzichte van vorig jaar. In China, een belangrijke wijnmarkt, viel de vraag. In de Verenigde Staten zijn de tarieven dan weer gewijzigd, wat de prijs deed stijgen in een belangrijke exportzone.

De VS hebben in 2019 een tarief van 25 procent ingesteld op een waaier aan Europese producten. Kaas en wijn waren de belangrijkste slachtoffers van die kleine handelsoorlog.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20