Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 15 AUG

Business 24/7

Zoeken
Goesting. Inspiratie. Wanderlust.
scrollTop top
31/07/2020 goodbye.be 5 min leestijd

Wijn uit … de Finger Lakes

De voorbije jaren hebben de Verenigde Staten zich opgewerkt als een van de meest verfrissende wijnlanden ter wereld. Vooral Californische wijnen veroveren stilaan de wereld, maar ook aan de oostkust heerst een nog steeds groeiende wijncultuur. De Finger Lakes-regio in de staat New York geldt er als dé referentie.

Het koele wijnhart

De Finger Lakes bevinden zich in het hart van de staat New York. Met meer dan 100 wijnhuizen is het de belangrijkste wijnregio in het oosten van de VS en ongeveer 90% van de wijnproductie van New York gebeurt hier. De regio wordt gekenmerkt door de ‘Finger Lakes’: langgerekte meren die miljoenen jaren terug gevormd werden door een terugtrekkende ijskap. Het gros van de wijngaarden ligt aan de vier grootste meren: Canandaigua, Keuka, Seneca en Cayuga.

Wijn uit de Finger Lakes

De regio staat gekend als een ‘cool climate’ wijnregio, en vooral koudebestendige Frans-Amerikaanse hybride druivensoorten doen het hier goed. De Finger Lakes staan dan ook vooral gekend voor witte wijnen, met Riesling en Gewürztraminer als belangrijkste druivensoorten.

De meren doen dienst als een natuurlijke luchttemperatuurregelaar en zorgen ervoor dat extreme temperatuursverschillen hier niet voorkomen. Dit unieke microklimaat zorgt ervoor dat de druiven een langer groeiseizoen hebben.

Wijn uit de Finger Lakes

Wijntoerisme

Uiteraard heeft de wijnbouw hier ook een invloed op het toerisme. Zowat elk wijnhuis is het hele jaar open voor een bezoekje. De beste manier om kennis te maken met de regio en haar wijnen, is via een wine trail. Op zo’n trail ontdek je met de wagen tal van interessante wijnhuizen, restaurants, bezienswaardigheden en leuke logeerplekken terwijl je rond een van de Finger Lakes rijdt. De oudste van de regio, en meteen van de hele VS, is de Cayuga Lake Wine Trail.

Langs het Seneca-meer vind je dan weer de grootste en meest levendige wine trail (www.senecalakewine.com). Dit is de ideale plek om ook eens kennis te maken met de rode wijnen die hier gemaakt worden. Je kan deze trails volledig naar smaak gaan invullen en kiezen voor één of meerdere dagen. Elk weekend vinden er ook tal van events plaats langs deze routes.

Wijn uit de Finger Lakes

Hét wijnevent van de regio is echter het Finger Lakes Wine Festival, waarop meer dan tachtig wijnhuizen hun beste wijnen komen voorstellen en bezoekers genieten van drie dagen vol lekker eten en muziek. Ook het Hunt Country Harvest Festival is een waar volksfeest. Het pletten van de druiven, op de traditionele manier met de blote voeten, is hier een van de hoogtepunten. 

Meer dan wijn

Een groene oase met watervallen, heuvelachtige landschappen en een uniek microklimaat: je hoeft niet per se van wijn te houden om van de Finger Lakes te genieten. De regio geldt als een van de meest ondergewaardeerde bestemmingen in de VS en wordt vaak overschaduwd door New York City, uiteraard dé toeristische trekpleister van de staat.

Wijn uit de Finger Lakes

Onterecht, want deze regio is een paradijs voor wandelaars, natuurliefhebbers en voor wie nood heeft aan rust. Rond de meren vind je tal van charmante dorpjes en kleine steden, elk met hun eigen karakter.

Universiteitsstad Ithaca, de watervallen in het Watkins Glen State Park, het authentieke Skaneateles, het Museum of Glass in Corning, het door Mark Twain geïnspireerde Elmira en ‘America’s Best Small Town’ Hammondsport: de Finger Lakes zijn bezaaid met tal van gezellige plekjes!

Meer weten?

Wil je zelf een bezoekje brengen aan de Finger Lakes, of meer weten over de wijncultuur in de regio? Surf dan naar www.fingerlakeswinecountry.com.

Source: Goodbye


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks