10 uitstekende wijnen uit … China

In de afgelopen jaren zijn Chinese wijnen spectaculair beter geworden. De release van de 2016-vintage van Moët Hennessy’s Ao Yun-wijn, gemaakt van druiven die op een hoogte van 2.600 meter in de uitlopers van de Himalaya in Yunnan zijn geteeld, scoorde een indrukwekkende 96 punten van de Amerikaanse wijncriticus James Suckling. Robert parker gaf ‘m 95, de eerste keer dat een Chinese wijn dat haalde. Het debuut in 2017 van Chateau Lafite’s Long Dai, geteeld in Shandong ondanks de moessons en het daaruit voortvloeiende risico op wijnrot en meeldauw, behaalde een score van 94.

Beide worden beschouwd als wereldwijd uitstekende wijnen (met een navenant prijskaartje overigens). Heel opvallend ook: veel van de meest iconische, beste Chinese wijnen worden gemaakt door vrouwen. Het is niet altijd evident om er aan te geraken, maar wie online zoekt, die vindt. Hier zijn 10 Chinese wijnen die van wereldniveau zijn:

1. Ao Yun 2017 — Yunnan

Momenteel komt dit het dichtst in de buurt van een iconische wijn in China. Ao Yun vertaalt naar “vliegen boven de wolken” – een toepasselijke naam voor een wijn gemaakt van wijngaarden die op 2.200 tot 2.600 meter boven zeeniveau zijn geplant. De blend wordt gedomineerd door Cabernet Sauvignon, met een vleugje Cabernet Franc. Bij elke vintage zijn kleine percentages andere druiven toegevoegd, met de 2017 inclusief Syrah, Petit Verdot en Merlot. De grote hoogte zorgt voor veel zonuren en koel weer, een essentieel onderdeel voor het rijpen van deze variëteiten met behoud van hun versheid. Hoogte heeft ook het effect van het veranderen van smaakpercepties, dus interessant is dat de laatste mix van de Ao Yun de afgelopen twee jaar op zeeniveau in Hong Kong werd geassembleerd. (340 euro)

2. Chateau Changyu Moser XV Purple Air Comes From The East 2016 — Ningxia

Chateau Changyu Moser XV is een joint venture tussen Changyu Pioneer Wine Company (de oudste en grootste wijnproducent van China) en Lenz Moser uit Oostenrijk (“XV” verwijst naar 15 generaties van de Moser-wijnfamilie). Deze exotisch genoemde wijn is samengesteld uit 100 procent cabernet sauvignon en is een selectie van de beste vaten van het kasteel. De recente focus van Moser lag op het balanceren van het alcoholgehalte in de wijn. Hiervoor gebruikt hij minder efficiënte gisten in de wijnmakerij, wat resulteert in een wijn die balanceert tussen elegantie en concentratie. (75 euro)

3. Chateau Nine Peaks Qi Chardonnay 2018 — Shandong

De man achter Chateau Nine Peaks is de in Duitsland geboren dr. Karl-Heinz Hauptmann. Als succesvolle bankier en oprichter van Telor Capital Management, heeft zijn passie voor wijn geleid tot aanzienlijke investeringen in wijnmakerijen zoals de wijnmakerij Bessa Valley in Bulgarije en Alira in Roemenië. Er zijn kosten noch moeite gespaard voor zijn nieuwste project, een kasteel dat vijf verdiepingen telt, een grote balzaal die plaats biedt aan 300 gasten en twee vip-eetkamers. Het wijnmaken is gebaseerd op het Franse model onder de ervaren leiding van Marc Dworkin. Deze Chardonnay is 100 procent op vat gefermenteerd en gedurende 10 maanden op de droesem gerijpt, waardoor de wijn een romige complexiteit en textuurfinesse krijgt. (40 euro)

4. Domaine de Long Dai 2018 — Shandong

Deze wijn werd twee jaar geleden gelanceerd en is het resultaat van 10 jaar nauwgezette planning en aanpassing aan de lokale omgeving. Zich volledig bewust van de wenselijkheid van een wijn met de Lafite-referenties, ging het team tot het uiterste om vervalsers te dwarsbomen: neem het etiket, dat onmogelijk te verwijderen is zonder het te beschadigen, en de kunstig verborgen microchip die kan worden gescand op authenticiteit. De tweede jaargang van Long Dai, de 2018, genoot van optimaal weer tijdens het groeiseizoen, wat zorgde voor een gezond gewas. De wijn is een blend van Cabernet Sauvignon, Marselan en Cabernet Franc. Marselan, dat 17 procent van de blend uitmaakt, is een kruising tussen Cabernet Sauvignon en Grenache. De weerstand tegen meeldauw is vooral nuttig in Shandong, dat tijdens het moessonseizoen gevoelig is voor zware regenval. (350 euro)

5. Grace Vineyard Chairman’s Reserve 2015 – Shanxi

Het familiebedrijf Grace Vineyard is een pionier in de Chinese wijnindustrie en is opgericht in 1997. Shanxi staat bekend om zijn kolenmijnindustrie en oprichter Chan Chun Keung wilde een bedrijf creëren dat milieuvriendelijker was. Zelfs in de begindagen, toen China overspoeld werd met slecht gemaakte wijnen, stond Grace Vineyard voor kwaliteit en was te vinden in luxe hotels zoals The Peninsula Hong Kong en aan boord van Cathay Pacific First Class. De Chairman’s Reserve is hun topwijn, een langlevende rode wijn gemaakt van met de hand geselecteerde druiven van Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah en Cabernet Franc. (80 euro)

6. Helan Qingxue Jia Bei Lan Grand Reserve 2016 — Ningxia

De Jia Bei Lan Grand Reserve 2009 trok de aandacht toen die een internationale trofee won tijdens de Decanter World Wine Awards 2011, waardoor China stevig verankerd werd als een ernstig te nemen wijnproducent. Al dat succes is echter niet naar het hoofd van wijnmaker Zhang Jing gegaan. Ze blijft even gefocust bij Helan Qingxue en schuwt attributen zoals een mooie website of een groots kasteel. De vintage 2016 is een geconcentreerde en krachtige mix van Cabernet Sauvignon, Merlot en Cabernet Franc. (120 euro)

7. Kanaan Winery Riesling 2019 — Ningxia

Wang Fengyu, een van de oprichters van Helan Qingxue, is een ervaren wijnbouwer, maar zijn dochter Wang Fang had geen ervaring met het maken van wijn toen ze in 2011 Kanaan Winery begon. Wat ze wel had, was een duidelijk doel en sterke overtuigingen. Haar enthousiasme voor het maken van wijn wordt alleen geëvenaard door haar obsessie met paarden, met labels als Wild Pony, Pretty Pony en Black Beauty die haar wijnen sieren. Haar opleiding in Duitsland spoorde haar aan om zich te concentreren op het maken van Riesling in China, een van de weinige wijnmakers die dit deed, hoewel aanplant van Italiaanse Riesling (een minder vooraanstaande en niet-verwante variëteit) kan worden gevonden in Tianjin. (25 euro)

8. Silver Heights The Summit 2018 — Ningxia

In opdracht van haar vader reisde Emma Gao naar Bordeaux, waar ze niet alleen kennis van wijnmaken opdeed, maar ook een echtgenoot vond: Thierry Courtade van Château Calon-Ségur. De vraag naar hun wijnen is constant hoog geweest en hun reputatie is zodanig dat de wijnen zelfs op staatsdiners met Xi Jinping worden geserveerd. Sinds 2017 neemt de wijnmakerij biodynamische praktijken op in de wijngaard, in de overtuiging dat het “vitaliteit, energie en structuur” aan de bodem geeft. The Summit is hun vlaggenschipwijn, een blend van 92 procent Cabernet Sauvignon en 8 procent Petit Verdot voor 2018. (60 euro)

9. Puchang Vineyard Clovine Sweet Beichun 2014 — Xinjiang

Een prachtig gezicht, deze wijngaard is een groene vlek te midden van kale roodbruine woestijnduinen. Aangezien maar weinig plagen en wijnstokziekten in zulke marginale omstandigheden kunnen overleven, wordt Puchang Vineyard biologisch beheerd. Net als andere wijngaarden in het noorden van China, moeten de wijnstokken in de winter in de grond worden begraven om ze te beschermen tegen doodvriezen. De enige wijnstokken die ze in de winter niet hoeven te begraven, zijn die van de rode Beichun-druif; een lokale, vorstbestendige kruising van Muscat de Hambourg met vitis amurensis. Uit deze meedogenloze regio komt zo een unieke dessertwijn die verleidt met bloemige tonen en een zoete verlichting biedt voor het gehemelte. (50 euro, 37,5 cl)

10. Tiansai Vineyard Skyline of Gobi Grand Reserve Marselan 2017 — Xinjiang

Dit wijnhuis, opgericht in 2010, heeft de steun van China’s meest gerespecteerde wijnmakerprofessor Li Demei en Lilian Carter uit Melbourne, die advies geeft voor wijnmakerijen in Australië en China. Hoewel ze wijnen produceren onder een breed scala aan labels, heeft het bezitten van de wijngaarden in plaats van het kopen van druiven een strikte kwaliteitscontrole mogelijk gemaakt. Ze hebben succes gevonden met de aromatische en diepgekleurde Marselan-druif. De Selection-serie biedt een toegankelijke instap in deze variëteit. (50 euro)

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20