Wijn en de Queen

Queen Elizabeth II dronk graag een glas. Haar nicht, Margaret Rhodes, vertelde ooit dat de koningin elke dag een gin en Dubonnet dronk (voor de lunch), een glas wijn bij haar maaltijd, gevolgd door een droge martini en een fluitje champagne voor het slapengaan. Dat maakte van haar volgens de nu geldende gezondheidsrichtlijnen een alcoholicus.

Het relaas van Rhodes is al wel enkele jaren oud, maar van 1991 tot 2002 was ze Woman of the Bedchamber van de Queen, dus als iemand het kon weten, was zij het wel.

De absolute favoriet van Queen Elizabeth II was die gin en Dubonnet. Daarvoor heb je een fles Dubonnet Rouge nodig, een aperitief gemaakt van versterkte wijn, kruiden, fruitschillen en kinine. Voeg vervolgens ijs, twee delen Dubonnet, een deel droge gin – Gordon’s was de favoriet van de Queen – en een schijfje citroen toe aan een cocktailshaker. Schud goed, schenk in een cocktailglas, voeg nog een paar ijsblokjes toe en garneer met een schijfje citroen of twee.

De Queens favoriete champagnes waren blijkbaar Pol Roger Brut Réserve, maar ook Lanson en Bollinger en van de martini weten we alleen dat ze die graag erg droog had. Wijn is een andere verhaal. Hoewel we weten dat ze wijn dronk – uit onder meer getuigenissen van voormalige chef koks in het paleis – zei ze in 2019 “I don’t actually drink wine myself, but I hear it’s very good” tijdens een bezoek aan The National Institute of Agricultural Botany (NIAB) in Cambridge.

Wijnkelder en wijngaard

Desalniettemin erft Charles III een mooie wijnkelder onder Buckingham Palace, zeven kamers groot, grotendeels onveranderd sinds 1703, met daarin 25.000 flessen die iets van een 3 miljoen euro waard zijn. Daarbij een fles sherry uit 1660. De wijnkelder dient overigens niet om staatsbanketten te voorzien van drank – daarvoor heeft de Britse regering een aparte wijnkelder.

Charles erft ook de wijngaard van de Queen, op een steenworp afstand van Windsor Castle, in Windsor Great Park in Berkshire. De wijngaard werd in de 12e eeuw door Hendrik II aangelegd, maar verdween na zijn heerschappij. Het zou meer dan 800 jaar duren voordat er een nieuwe zou worden geplant. Dat gebeurde in 2011, toen onder impuls van wijntycoon Tony Laithwaite (zelf een inwoner van Windsor) drie hectare dicht beplante wijnstokken de koninklijke grond ingingen.

Toen de eerste vintage van Windsor Great Park eind 2016 werd uitgebracht, waren alle 2.000 flessen snel uitverkocht. Tegenwoordig brengt Laithwaite’s jaarlijks gemiddeld 15.000 flessen van twee cuveés, een blanc de blancs en een rosé, uit via hun websites.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20