“Wij eisen de intrekking van de heiligverklaring van Johannes Paulus II”

“Binnen de Katholieke Kerk moet de ‘vrouw’ beantwoorden aan een dubbele roeping: die van ‘maagd’ of ‘moeder’. Ze wordt toegewezen aan een bij voorbaat geseksualiseerd lichaam: in ‘onbruik’ tijdens haar maagdelijkheid; in ‘gebruik’ tijdens het moederschap. Andere dimensies die ze als mens heeft zijn van geen tel.”

Dat schrijven Christine Pedotti, de directeur van het magazine ‘Témoignage chrétien’ en Anne Soupa, theologe en journaliste, in een opiniestuk in de Franse krant Le Monde (€).

“We verwerpen de leugen en de hypocrisie van deze ideologie. Het is die ideologie die het misbruik van religieuze vrouwen bloot legt. Ze leggen een gelofte van kuisheid af, maar hun woord wordt samen met hun lichaam verkracht. Wanneer die verkrachtingen tot een zwangerschap leiden wordt de vrouw tot abortus gedwongen of wordt haar kind op cynische wijze aan zijn lot overgelaten. Het geweld dat op haar lichaam wordt gepleegd, bereikt dan zijn hoogtepunt, want zelfs het moederschap, die andere roeping, wordt haar nu ontnomen.”

De Katholieke Kerk: de beerput raakt maar niet geledigd

Beide dames reageren hiermee op onthullingen vorige maand van paus Franciscus. Die bevestigde het misbruik van nonnen binnen de Katholieke Kerk. “Ik weet dat priesters en ook bisschoppen dat hebben gedaan. Het gebeurt nog steeds, denk ik”, antwoordde de paus op de vraag wat het Vaticaan tegen het seksueel misbruik van ordezusters onderneemt.

De zaak  kwam aan het licht na een artikel in het februarinummer van Women Church World. Dat is een maandelijkse bijlage van de Vaticaankrant L’Osservatore Romano. De situatie is zelfs zo ernstig dat in 2005 in Frankrijk een hele kloosterorde werd opgeheven. Dat gebeurde door paus Benedictus, de voorganger van Franciscus.

Het is maar een van de vele schandalen waarin de katholieke kerk gemengd is. Naast het kindermisbruik zijn er de talrijke priesters die in het geheim samenwonen met vrouwen en er kinderen bij verwekten. Ook is er de wijdverbreide homoseksualiteit aan de top van het Vaticaan.

“Niet enkel dringen de kerkleiders deze ideologie aan alle vrouwen op. Maar – met behulp van een aantal vrouwen die deel uitmaken van het systeem – overtreden ze de regels die ze vrouwen opleggen”, schrijven beide auteurs.

“De samenzwering van stilzwijgen”

“Onze beschuldiging beperkt zich niet enkel tot de misdadigers en de verkrachters. Ze richt zich ook tot de samenzwering van stilzwijgen die deze monsterlijke daden omringt”, vervolgen de twee.

“Daarom vragen we de nietigverklaring van de heiligverklaring van Johannes Paulus II, de beschermheer van de misdadigers, in naam van ‘de kerk’, en de die aan de basis ligt van de ideologische constructie van ‘de Vrouw’.”

Johannes Paulus II heeft het laatste woord daarover gesproken

Hoe Johannes Paulus II over vrouwen dacht werd misschien nog best geïllustreerd door een antwoord dat Paus Franciscus in 2016 op een vraag van een Zweedse journaliste gaf:

“Vrouwen zullen binnen de katholieke kerk nooit priester zijn. Het laatste woord daarover is gezegd door Paus Johannes Paulus II en dat blijft zo. Dat blijft zo.”

Toen de journaliste daarop doorging en vroeg: ‘Voor altijd? Voor altijd? Nooit, nooit?’, antwoordde de paus: ‘Als we de verklaring van Johannes Paulus II goed lezen, gaat het die richting uit.’

De paus refereerde naar een document uit 1994 waarin Johannes Paulus II – die op 27 april 2014 door Franciscus I heilig werd verklaard – de deur voor vrouwelijke priesters had gesloten. Volgens het Vaticaan is dit een onomkeerbaar deel van de katholieke traditie.

“Vrouw blijft best thuis”

Helena Myrstener, een minister van de Limhamn Kyrka, een onderdeel van de Zweedse kerk, had toen in een opiniestuk in de krant Sydsvenskan nog gevraagd de hype die zich toen rond paus Franciscus vormde wat te temperen.

“De paus […] heeft zich niet losgemaakt van een theologische visie die blijft beweren dat vrouwen en mannen verschillende rollen hebben. Mannen moeten volgens die visie leiden en beslissen, terwijl de vrouw best thuis blijft.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20