Wie groener leeft, is gelukkiger. En of je nu een boomknuffelaar bent of niet, lijkt weinig uit te maken

Geluk en zorgen voor de planeet gaan hand in hand. Dat is niet zomaar een slogan: er is ondertussen een breed scala aan onderzoeken dat aantoont dat er een positieve relatie is tussen milieuvriendelijk gedrag en persoonlijk welzijn. De meeste van die onderzoeken hebben echter betrekking op het leven van mensen in het welvarende noorden van de wereld. Misschien is de kans om je goed te voelen over je groene keuzes een voorrecht waar alleen bepaalde mensen toegang toe hebben of het zich kunnen veroorloven met andere woorden. Een nieuw onderzoek zet dat in perspectief.

Waarom is dit belangrijk?

De onderzoekers ontdekten ook dat, ongeacht hoe altruïstisch of materialistisch mensen zichzelf beschouwden, het persoonlijk welzijn in dezelfde mate toenam als gevolg van milieuvriendelijker gedrag. Of je nu wel of niet een uitgesproken "boomknuffelaar" bent, lijkt dus weinig uit te maken.

In het recent gepubliceerde onderzoek werd de relatie tussen milieuvriendelijk handelen en subjectief welzijn (in wezen hoe gelukkig een persoon is) opnieuw onder de loep genomen. De wetenschappers wilden achterhalen of de kans om je goed te voelen over je groene keuzes inderdaad een voorrecht is waar alleen bepaalde mensen toegang toe hebben of het zich kunnen veroorloven. Dit was tot op heden onduidelijk.

Het onderzoek maakte gebruik van enquêtegegevens van bijna 7.000 mensen in zeven

Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20