WHO raadt risicogroepen aan reis uit te stellen bij onvolledige vaccinatie

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft gezegd dat mensen die onwel of kwetsbaar zijn hun reizen moeten uitstellen als ze niet (volledig) zijn gevaccineerd. António Guterres meent dat zuidelijk Afrika het slachtoffer van deze situatie dreigt te worden.

Als de WHO spreekt over “kwetsbare personen”, dan bedoelen ze mensen boven de 60 en personen met aandoeningen als hartziekten, kanker en diabetes. In een eerdere verklaring van de WHO werden alle reizen voor deze groep afgeraden. Een nieuwere, geüpdatete versie specifieerde dat het advies enkel van toepassing is op niet volledig gevaccineerde personen.

Vorige week werd de wereld wakker geschud door de nieuwe variant uit Zuid-Afrika. Veel landen hebben in reactie daarop reisbeperkingen ingesteld voor landen in zuidelijk Afrika. De WHO waarschuwde dat een algemeen reisverbod de verspreiding van de nieuwe Omikron-variant niet voorkomt. “Bovendien leggen ze een zware last op levens en bestaansmiddelen”, zegt de WHO in haar verklaring.

“Tenslotte kunnen ze een omgekeerd effect hebben op de wereldwijde inspanningen tegen deze pandemie. Dergelijke reisverboden kunnen ervoor zorgen dat landen hun epidemiologische en sequentiegegevens niet meer rapporteren en delen.”

Immoreel lage voorraad beschikbare vaccins

VN-secretaris-generaal António Guterres zei dat hij “zeer bezorgd” was over het isolement van zuidelijk Afrika. Hij voegde eraan toe dat “de bevolking van Afrika niet de schuld kan krijgen van het immoreel lage niveau van beschikbare vaccinaties“.

Eerder zei het hoofd van de WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, dat er nog veel vragen waren over Omikron, waaronder de overdracht, de ernst van de symptomen die de besmetting kan veroorzaken, en de effectiviteit van tests en vaccins. Dr. Tedros riep de WHO-lidstaten op om “rationele en proportionele” maatregelen te nemen.

De Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa zei dat de hele regio het slachtoffer was geworden van oneerlijke discriminatie. Ook hij voegde eraan toe dat de verboden de verspreiding van de nieuwe variant niet zullen voorkomen.

(mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20