Whisky-toerisme beleeft nooit eerder geziene hoogdagen

Het whisky-toerisme beleeft nooit eerder geziene hoogdagen. Dat zegt de drankengroep Diageo, de grootste producent van Scotch whisky ter wereld, naar aanleiding van de presentatie van de bezoekersstatistieken van zijn Schotse distilleerderijen.

Diageo, operator van distilleerderijen zoals Lagavulin en Talisker, stelde dat zijn twaalf bezoekerscentra de voorbije twaalf maanden gezamenlijk bijna 410.000 geïnteresseerden hebben ontvangen. Dat betekende een stijging met 7 procent tegenover het jaar voordien. De interesse voor whisky bij het publiek is daarmee volgens Diageo tot een absoluut hoogtepunt gestegen. Tegenover acht jaar geleden zou er sprake zijn geweest van een verdubbeling.

Verkoop

Experts zeggen dat de cijfers van Diageo een weerspiegeling zijn van een trend die de recente jaren in heel Schotland kon worden opgemerkt. Daarbij wordt erop gewezen dat de Schotse distilleerderijen vorig jaar in totaal 1,6 miljoen bezoekers hebben ontvangen. Dat betekende een stijging met meer dan 20 procent sinds het begin van dit decennium. Gezamenlijk trekken de Schotse whisky-producenten evenveel toeristen aan als Edinburgh Castle of St Paul’s Cathedral, de meest populaire toeristische attracties van het land. Ewan Andrew, directeur Diageo Scotland, wijst erop dat de toeristische interesse gepaard gaat met een wereldwijde groei in de verkoop van de Schotse whisky. De meest populaire distilleerderij van Diageo de voorbije twaalf maanden was Blair Athol in Pitlochry, producent van Bell’s Blended Scotch, waar een recordaantal van 75.000 bezoekers werden ontvangen. Dat betekende een toename met 7,7 procent tegenover de periode voordien. Blair Athol heeft de voorbije tien jaar ook de grootste groei van alle Diageo-sites laten optekenen. De andere Schotse bezoekerscentra van Diageo bevinden zich in Talisker, Dalwhinnie, Oban, Glenkinchie, Glen Ord, Lagavulin, Royal Lochnagar, Caol Ila, Cragganmore en Clynelish. Malcolm Roughead, chief executive van VisitScotland, wijst erop dat whisky één van de de belangrijkste economische producten van het land is. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20