WhatsApp legt kettingbrieven aan banden

Kettingbrieven via WhatsApp zijn verleden tijd. De chat-app van Facebook laat berichten die al vijf keer doorgestuurd zijn nog maximaal naar 1 nieuw contact sturen.

Soms zijn ze schattig, soms gewoon vervelend, maar kettingbrieven bevatten tijdens de corona-epidemie vooral verkeerde informatie. Daarom sluit WhatsApp, een berichtendienst van Facebook, die mogelijkheid uit.

Te vaak doorgestuurd

Als een bericht gezien wordt als ‘zeer vaak doorgestuurd’, dat wil zeggen vijf keer of meer doorgestuurd, zal het enkel nog door te sturen vallen naar maximum 1 persoon.

‘We weten dat gebruikers nuttige informatie willen doorsturen, net als grappige filmpjes, memes, of steunbetuigingen. De laatste weken wordt WhatsApp ook gebruikt om het personeel in de gezondheidszorg te steunen’, zegt het bedrijf in een blog. ‘Maar we zien ook een verhoging van het aantal kettingbrieven en gebruikers zeggen ons dat het soms te veel wordt en dat het bijdraagt tot de verspreiding van verkeerde informatie. We geloven dat het belangrijk is om de verspreiding van die berichten te vertragen, om WhatsApp een medium voor persoonlijke informatie te maken.’

WhatsApp heeft het altijd gemakkelijk gemaakt om berichten door te sturen naar lijsten tot 256 contacten. In eerste instantie zag het systeem die niet als doorgestuurde berichten. Door de end-to-end-encryptie die centraal staat bij WhatsApp was het ook niet eenvoudig voor overheden om te zien wie er bijvoorbeeld racistische of haatdragende boodschappen verspreidde.

Zachte limiet

In 2018 is WhatsApp begonnen met het aantal keren dat een bericht doorgestuurd kon worden te limiteren. Doorgestuurde berichten kregen toen ook voor het eerst een label. Vorig jaar kreeg WhatsApp een limiet: het aantal keer dat een bericht opnieuw doorgestuurd kan worden, kreeg een maximum van vijf.

Het is een zogenaamde ‘zachte limiet’. Wie er zich graag mee bezig houdt, kan een bericht eindeloos naar individuen doorsturen. Maar het afgelopen jaar steeg het aantal digitale kettingbrieven met 25 procent.

WhatsApp kwam dit jaar onder vuur te liggen omdat het een eenvoudig medium is om desinformatie of fake news mee te verspreiden. Vooral het aantal ‘medicijnen’ of middeltjes tegen Covid-19 die te vinden waren op de app, baarden de overheden van coronageplaagde landen zorgen. De Ierse premier Leo Varadkar vroeg aan de Ieren om ‘geen valse of niet-geverifieerde informatie te delen via WhatsApp-groepen.’

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20